Собственикът на Инерком Гинка Върбакова не се появи на заседанието

...
Собственикът на Инерком Гинка Върбакова не се появи на заседанието
Коментари Харесай

Върбакова няма да може да иска по-скъп ток 3 години

Собственикът на " Инерком " Гинка Върбакова не се появи на съвещанието на парламентарната комисия за ЧЕЗ.

Вместо нея там главно приказва Милена Стоева – ръководител на директорския ръб на " Инерком ". Стоева не заяви нищо ново, като усещане направи изказването от страна на финансиста на компанията " нещата се движат относително проведено " - водели се диалози с банки за финансиране на договорката, съобщи expert.bg

Милена Стоева отхвърли и " Инерком " да е взела участие в процедурата по правене на заявката за цената на тока , подавано пред КЕВР, от страна на ЧЕЗ  за идващите три години . Въпрос по тази тематика зададе аленият народен представител Таско Ерменков, който попита и по какъв начин компанията на Гинка Върбакова възнамерява да си върне инвестицията, в случай че не посредством по-висока цена на тока.  За страдание три години ще би трябвало да изпълняваме заложения от ЧЕЗ проект във връзка с цената на тока , гласеше отговорът. Говорим за планирани парични потоци, ще желаеме деликатно да преценим резултата им, сподели финансистът на " Инерком България " и увери, че компанията има " задоволително парични потоци ", с цел да си върне разноските по инвестицията. Инвестицията е рационална и би могла да се върне обикновено, беше оценката на " Инерком България ", без да бъдат конкретизирани никакви цифри.

" През годините ЧЕЗ е било задоволително печелившо и витално сдружение ", подчертаха хората на Върбакова, като прибавиха, че не трябвало да има терзания в тази тенденция.

На експлицитен въпрос за какъв брой време " Инерком България " би трябвало изцяло да се разплати с ЧЕЗ, когато бъде подписан окончателният контракт, отговорът беше, че срокът за осъществяване на договорката е " комерсиална загадка ". Досега появилата се информация в общественото пространство беше, че " Инерком България "  трябва да плати за 9 месеца 342 млн. евро.  Цената и интервалът на заплащане обаче щели да бъдат казани, когато завърши договорката .

Екипът на компанията беше запитан и за произхода на средства, с които ще стане финансирането, като националният представител от Българска социалистическа партия Крум Зарков категорично зададе въпрос  дали като доказателство за способността на " Инерком България " да подсигурява инвестицията си е показано писмо от Българската банка за развиване (ББР) и от " други български кредитни институции "   (бел. ред. - спрегнаха се имената на " Уникредит Булбанк " и Първа капиталова банка, за която Жельо Бойчев каза на предходното съвещание, че е издала писмо " за интерес " да финансира предел от 80 млн. евро по сделката).  Няма по какъв начин да бъдат показани писма за сигурен заем от банки , сподели финансовият шеф на " Инерком ", който посочи, че банките казвали, че имат интерес и си оставяли опция за така наречен дю дилиджънс т.е. цялостен одит.  Когато има финален контракт за продажба, тогава има следващи тежки контракти с банки за заеми , добави той и посочи, че " Инерком " дала задоволително индикации, че разполага с задоволително капитал да удовлетвори претенциите на ЧЕЗ и на банките. В договорка от сходен мащаб продавачите нормално се интересуват преди всичко от цената, гласеше акцентът в отговора, както и конкретизиране, че се изпитват " големи терзания " да се работи със страни с неприятна известност. Бяхме подложени на обстойни инспекции, които са относително общоприети, които откриха, че " Инерком България " не съставлява проблем от репутационна позиция, споделиха още хората на Върбакова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР