Собственикът на Ботев (Пловдив) Антон Зигнаревич даде обширно интервю за

...
Собственикът на Ботев (Пловдив) Антон Зигнаревич даде обширно интервю за
Коментари Харесай

Зигнаревич: Развитието на Ботев предстои, следващата стъпка е да се завърнем на Колежа

Собственикът на Ботев (Пловдив) Антон Зигнаревич даде обстойно изявление за авторитетното съветско издание " Спорт експрес ".
Прочетете още

- Българските тимове нямаха предпочитание да играят с съветски отбори по време на зимната подготовка. Въпреки това Ботев не анулира двата си дуела със Спартак Москва и Урал. Защо?

- Струва ми се, че единствено Левски отхвърли да играе с съветски тимове. Но това е тяхно вътрешно решение. В Турция българските клубове играха с съветските. Що се отнася до нас, искахме да срещнем мощни съперници и нямаше да отменяме нищо. Дори нямаше никакви мисли.

- Как ви се коства представянето на Ботев на фона на Спартак Москва?

- Отборът сподели положително отношение. Стремим се да печелим всеки мач, още повече, че опцията да се изправиш против толкоз мощен съперник не се появява доста постоянно.

Доволни ли сте от развиването на вашия нов план?

- Развитието следва. Най-важният въпрос за нас е построяването на нов стадион. В околните дни той би трябвало да бъде позволен. Всичко това върви постепенно, само че в идващите 10 дни чакам градската администрация да вземе позитивно решение за останалата част от финансирането за този план. Надяваме се до края на годината той да бъде изцяло приключен. Ако вземем чисто спортна страна, то аз работя по плана от две години: в първия сезон заехме трето място в българското състезание. Този сезон през цялото време нещата не вървяха толкоз добре, по тази причина сменихме треньора. Но като цяло планът се развива. Мисля, че вероятностите са положителни.

- Целта на всеки клуб е купата. Реална ли е тя за Ботев (Пд)?

- Все отново главната ни цел е не толкоз шампионската купа, колкото непрекъснатото присъединяване в евротурнирите. Шампионът на България е Лудогорец. Вече 11 години поред. Затова не си слагаме такава цел. Първата задача е да влезем в европейските шампионати, втората е развиването на млади играчи. Разбира се, с взор върху продажбата - това е главният принцип на плана.

- Нереално ли е да бъде изпреварен Лудогорец?

- Ще забележим. Но до момента, както споделям, никой не е съумял да направи това за 11 години. Имат доста по-голям бюджет. Те могат да си разрешат да подпишат със страхотни одобрени играчи. И в действителност цялата наша пейка е бъдещето - това са младите. Мисля, че в идващите шест месеца ще има промяна на поколенията.

- Ботев подписа контракт с футболиста Михаил Прокопиев. Разкажете ни по какъв начин се случи този трансфер?

— Тази концепция ми хареса. Видях, че играчът има избрани качества. Той пристигна на проби за един месец. Разбрахме, че момчето има избрани игрови качества, които могат да се развият. После седнахме, поговорихме, предложихме му да стартира професионалния си път при нас. Да забележим какво ще стане. По принцип всичко е в неговите ръце. Въпрос на време и труд.

- Казахте, че ви харесва концепцията. Идеята е състезател от медийната лига да се трансферира в професионален клуб?

- От една страна състезател от медийната лига. От друга страна, самият аз съм руснак и ми е забавно да имам руснак в тима. Освен това на такава позиция - централен атакуващ полузащитник.

- Освен Прокопиев, гледате ли някой различен от съветските шампионати?

- Проблемът е, че имаме предел за задгранични играчи: Само петима жители на страни отвън Европейски Съюз могат да бъдат в групата за формален мач. Сега имаме осем от тях, няколко души непрекъснато играят във втория тим. Така, че е мъчно да се обмисли опцията да поканим някой различен.

- Имахте клуб в Англия, в този момент - в България. Ще развивате ли плана в Русия?

— В Русия е много мъчно. Участвам в плана на Академия Виста в Геленджик, подпомагам с тяхното управление. Виждам смисъла там. Но да развиеш футболен клуб в Русия... Всичко е доста мъчно, имайки поради и лимита, и като цяло актуалната обстановка в света. Според мен младежта и младежкият футбол са нещо, което в действителност можеш да правиш. Но това е игра за дълго време. Така че към момента няма такива проекти.

- Каква е главната компликация при финансирането на клуба в Русия?

- В общи линии от позиция на смисъла на всичко това. Доста богати хора финансират спорта в Русия, освен футбола. Те го вършат по разнообразни аргументи. Лично аз виждам на футбола като на бизнес. А в Русия да играеш футбол от позиция на бизнеса, в случай че не си сътрудник, е много мъчно. Засега, дублирам, няма проекти. Но кой знае какво ще последва.

- Какво мислите за отстраняването на съветски клубове от европейските шампионати?

- Разбира се, бих желал съветските клубове да вземат участие в европейските шампионати. Това е значимо като цяло за развиването на спорта в страната. Но към този момент обстановката се развива в противоположна посока. Засега няма други възможности. Видях новината, че ще има проект за присъединяване на съветски клубове в интернационалните надпревари, само че риториката на Запада в този момент е такава, че това надали ще се случи в близко бъдеще.

- Какво съгласно вас би трябвало да вършат съветските спортисти в интервала на наложително премахване от интернационалните надпревари?


- Занимавайте се с детско-юношески спорт. Трябва да виждате позитивните страни във всяка обстановка. Сега повече играчи с съветски паспорт ще могат да се потвърдят, ще получат повече игрова процедура. Необходимо е да се увеличи равнището на подготвеност в клубовете, в границите на Младежката спортна школа за развиване на децата. Това е мъчно постижимо, когато има забрани в страната от УЕФА, само че считам, че в случай че зародят такива задания, ще се оправим с тях. Мисля, че би трябвало да има задача за развиване на ново потомство играчи.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР