Собственик на къща в смолянския квартал Райково осъди EVN да

...
Собственик на къща в смолянския квартал Райково осъди EVN да
Коментари Харесай

Гражданин на Смолян осъди ЕРП да му плати над 12 000 лв. за кабел над покрива му

Собственик на къща в смолянския квартал " Райково " осъди EVN да му заплати над 12 хиляди лв. без лихви поради кабел на към 50 см над покрива му, заяви кореспондентът на.
Покривът на къщата му е читирискатен. На половината от него стопанинът направил още преди 5 години ремонт. Другата половина обаче не съумял да поправи, тъй като не може да мине под електрическия кабел.
На втория етаж индивидът си е построил три стаи, кухня, салон и тераса. Носещата дървена структура там загнила с времето. Това са греди и ребра, дървена облицовка на покрива, дъсчена облицовка на стрехата на покрива и челна дъска, коминът е паднал, частично се е свлякла и външната мазилка на една от фасадите, има и петна.
Петна има и вътре, по дърворезбата на тавана и в салона, по стените и комина, попадащи под неремонтираната част от покрива.
Собственикът на парцела не можел да приюти децата си, тъй като няма къде да отседнат, защото стаите капят, стената се е отдръпнала и има заплаха да падне. Обитаеми са една стая и кухня. От бойлера му удрял ток. Когато децата му дойдат в Смолян, ходели при сестра му да спят, тъй като в личната му къща всичко е подгизнало.
Негова съседка, някогашен чиновник на EVN през 2015 година, го посъветвала да подаде тъжба през 2015 година Повече от една тъжба e заведена в масивите на сдружението.
Междувременно след неколкократни визити на експерти от сдружението, които идвали, мерели и умували, сега има инсталиран гумиран проводник на към един метър от покрива, само че когато паднат огромните снегове, той отново се допира до керемидите.
Съседите му виждали от там да излизат искри. Даже помагали на индивида да поставя тенекии от сирене, в които да капе водата от покрива.
Първата инстанция – Районният съд на Смолян, отхвърлила желае за неимуществени вреди с мотив, че противоправното безучастие на „ Електроразпределение Юг “ не е спънка за индивида да се вижда с децата си и не са основателни изпитваните от него терзания от евентуален токов удар в дома и около къщата му.
Окръжният съд е на противоположното мнение.
„ Ищецът, както и съседите му очевидци, не са експерти по електричеството, заради което няма по какъв начин да знаят дали заплахата от токов удар е действителна или не. Не може да се чака от тях да поемат сходен риск, а ищецът в тази тенденция демонстрира изцяло естествената и похвална угриженост на безкористен родител да ограничи оптимално заплахата децата му да бъдат жертва на токов удар, както и да не позволява пребиваването им във нездравословната среда на влага, плесен, заплаха от рухване на стени, на мазилка и неудобството всички да се тъпчат единствено в стая и кухня “, е мнението на втората инстанция.
Така енергодружеството е наказано да заплати на стопанина обезщетение за имуществени вреди 6 759 лева, нужни за ремонт на постройката, 3000 лв. неимуществени вреди поради претърпени премеждия от бездействието на EVN да обезопаси кабелите и 2610 лева разходи пред двете инстанции, без лихвите.
На обжалване пред Върховен касационен съд предстои единствено цената на имуществените вреди.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР