Снощи, в предаването Лице в лице по БТВ министърът в

...
Снощи, в предаването Лице в лице по БТВ министърът в
Коментари Харесай

Министър Хинков: Трябва да се продължат линиите на здравна политика, които са били заложени

Снощи, в предаването „ Лице в лице " по БТВ министърът в оставка Хинков, сподели че не съжалява за решението си да се отдръпна. Смятам, че това беше най-правилният ход. По този метод разтварям опцията различен да продължи щафетата на това, което започнахме. В такива случаи човек малко се изчерпва, основава си личностни връзки на злост, три пъти ми желаеха оставката.

По думите му би трябвало да се продължат линиите на здравна политика, които са били заложени: Законът за лечебните заведения, Законът за лекарствените артикули, подзаконови нормативни актове, да се продължи политиката, с цел да може да се обезпечат медикаменти за хората. „ Подготвяме повсеместен пакет от ограничения за следене на медикаментите в аптечната мрежа ", добави той.

„ Много ми беше мъчно да схвана за какво изчезват медикаментите от аптечната мрежа. Има огромен напън при реекспорта на медикаментите. Това може да се види през програмата за следене СЕСПА, която обаче не работи. В момента се работи по това системата да бъде надградена. Това ще стане с приемането на Закона за лекарствените артикули ", разясни проф. Хинков.

" Система за централизирани доставки на онколекарства ще бъде по нови критерии и ще обхване към 200 лечебни заведения ", стана ясно от думите на министъра. Частните заведения ще могат да купуват на каквато цена желаят. Откривам лобизъм, който мъчно се преодолява на равнище парламент, считам, че депутатите са в дълг пред популацията. Частните лечебни заведения би трябвало да имат един и същи режим, както държавните лечебни заведения, безапелационен бе той. " Създаде се двоен режим, както за лечебните заведения, по този начин и за частните, които могат да си дефинират други цени. Аз съм самичък в тази борба ", призна той.

" 409 са медикаментите, които ще са безвъзмездни за хората със сърдечносъдови болести, а 51 са групите медикаменти. Те засягат към 650 хиляди души. Смъртността продължава да е най-висока в Европейския съюз ", разясни здравният министър.

„ Детската болница се движи в график. Очакваме на 20-ти окончателното решение на Комисията за защита на конкуренцията за избран търг. Този търг е за срутване на едни здания в Горна Баня, след което да се освободи терен ", изясни проф. Христо Хинков.

На въпрос дали медицинският хеликоптер лети, той сподели: " хеликоптерът лети, нали е пристигнал от Италия до България, значи лети. Досега не е избавил човешки живот, тъй като не е имало такава обстановка. Подсигурили сме екипи, подготвени да летят. Това е система, не става въпрос за една летателна машина. Тя ще бъде годна за хвърчене, сътворяваме система за незабавна въздушна помощ ", сподели проф. Хинков. Това, за което давам отговор аз, е свършено, безапелационен бе министърът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР