Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и

...
Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и
Коментари Харесай

Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор пристигнаха с двете си кучета водачи Карма и Идалго. Тя на 20, той на 22, държаха се за ръка до момента в който разказваха своята зашеметяваща история за обич и за коравосърдечие, за вяра и за неизбежност. Влюбили се около своята учителка. Разпознали се като души, сродни по дух и орис. Сродни най-много поради отхвърли си да се оплакват, да хленчат и да се предадат на безучастие и обезсърчение.

Kогато решили да родят общо дете, блъснали на камък. Завъртели се в българския параграф 22 на бездушието и чиновническите пречки. Оказало се, че Виктор има преодолими репродуктивни проблеми, само че системата се изправила против желанието му да се оправи с тях. Поставили и на Калина жестокото условие да се подложи на генетични проучвания, с цел да потвърди, че бебето, което ще роди, може и да не е незрящо като нея. Тя се съгласила, само че последвал осеммесечен безмълвен отвод проучването да се случи.

От своя страна особено основаният Фонд за хора с репродуктивни проблеми отблъснал молбата им за помощ. С коравосърдечния мотив, че бъдещата им рожба може да е сляпа като тях. Без да има резултати от предложеното проучване. И без значение, че незрящите и зрящите имат равни права у нас.

В края на краищата излизало, че би трябвало да намерят доктор със сърце, който да се ангажира да разомагьоса типичния обаян кръг от административни спънки, с цел да помогне на двамата да си родят дете. Защото те са потвърдили, че могат да се оправят независимо с най-различни тествания, които биха затруднили даже и зрящи хора. Най-накрая се схванало, че в прилежаща Турция единствено против 8000 лв. казусът им може да бъде решен сложно – с нужните проби, проучвания, с ин витро процедурата и прочие

Калина и Виктор се съгласиха да споделят преживелиците си без сълзливост. Просто тяхната история е лакмус за степента на цивилизованост и на човечност в обществото ни, което на думи пази правата на хората с увреждания, само че практиката приказва за противоположното. Възприемат ги като ненужно задължение, като евентуални извършители на негласната конвенция сред институциите, че са хора второ качество, негодни да носят отговорност. За себе си, камо ли за свое потомство.

Днес ни се обади прочут предприемач с предложение незабавно да помогне на Калина и на Виктор, очарован от волята им, от зрелостта им и от смелостта им да бъдат пълноценни хора и то в непълноценна България. Още в четвъртък парите ще им бъдат преведени. А те от наслада споделиха, че ще ни уведомяват за продължението на историята си още щом заминат за Турция.

Ето такива ми ви работи. И то тъкмо в деня, в който съгласно някакво остаряло решение на Организация на обединените нации, е разгласен за Световния ден на малкия екран. Според предсказанието на един античен християнски светец, който монашествал в днешна Албания „ ще пристигна ден, в който дяволът ще приказва от кутии, които ще са в къщите на хората, а рогата му ще са на покривите. “ Смята се, че това е първото в света предугаждане за появяването на малкия екран.

Тази многолика медия не един път, и освен у нас, демонстрира роднинството си с рогатия. Но от време на време посредством нея се случват и благ докосвания. Рядко, само че се случват. В това ни е вярата, че има смисъл да се прави телевизия.

Люба Кулезич-телевизия BiT
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР