Снощи в 22.22 часа Негово Светейшество издъхна в реанимацията на

...
Снощи в 22.22 часа Негово Светейшество издъхна в реанимацията на
Коментари Харесай

Митрополит Гавриил: Изборът на нов патриарх няма да е лека задача

Снощи в 22.22 часа Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София, където бе признат с белодробно заболяване преди повече от четири месеца. Неофит бе на 78 години.

За починалия патриарх  митрополит Гавриил сподели: " Стараеше се, в случай че може да даде добър съвет, да укрепи индивида, да го въодушеви, да му помогне в сложен миг, да не изпада в отчаяние. През последните години станахме доста близки и постоянно му целувах ръка и той на мен. Да взимаме образец от неговото миролюбие и от неговата богословска подготовка. Той беше един прелестен богослов и огромен деятел на църковното пеене ". 

По отношение на избора на нов глава на Българската православна черква, митрополит Гавриил сподели, че няма да е лека задача , само че се надява, че защото нищо не става без Божията воля, да се избере който ще е най-подходящ и който ще се оправя най-добре с проблемите и да води църквата напред.

Кандидат за патриарх и Софийски митрополит би трябвало да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 година , да е управлявал епархия като митрополит най-малко 5 години и да се отличава с верни мисли върху православната религия и с тъкмо съблюдаване на църковния ред.

Българската православна черква има 13 епархии в България (Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска) и 2 задгранични (Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска епархия).

В момента Сливенската епархия няма определен митрополит след гибелта на Йоаникий. Според богослови гибелта на патриарха ще отсрочи избора на нов Сливенски митрополит, заради което наследникът на Неофит ще бъде определен измежду деветима членове на Светия синод.

Това е по този начин, защото четирима не дават отговор на изискванията да оглавят църквата. Трима от тях - Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Неврокопският митрополит Серафим и Старозагорският митрополит Киприан не са навършили 50 години.

Доростолският митрополит Яков пък не дава отговор на условието да е управлявал епархия най-малко 5 години - той беше определен през 2020 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР