Снощи стояхме до толкова късно, за да намерим общ подход

...
Снощи стояхме до толкова късно, за да намерим общ подход
Коментари Харесай

Радев от Брюксел: Страните от ЕС ще купуват газ на доброволен принцип

„ Снощи стояхме до толкоз късно, с цел да намерим общ метод към решение на всички тези проблеми - изключително в две посоки. Едното е вземането на решение за взаимно закупуване на газ от страните членки на Европейски Съюз, само че най-важното е, че това ще бъде на непринуден принцип “, съобщи президентът Румен Радев от Брюксел.  

Второто нещо, което президентът уточни, е въвеждането на динамичен ценови кулоар при транзакции с газ и таван на цената на газа, когато той се употребява за производството на електрическа сила.

„ Това са решения в най-общ тип на високо политическо равнище. На идващ съвет на министрите на енергетиката на държавите-членки, където ще се приказва в конкретика “, изясни Радев.

„ Най-важното, което взехме решение е, че в случай че дадена страна, която е членка на Европейски Съюз, се усеща застрашена, че по някакъв метод това ще накърни нейните ползи, то тематиката ще се върне още веднъж в съвета. Това е един тип арбитраж на високо политическо равнище. Темата стои отворена, само че най-важното е, че подчертахме още веднъж най-важните критерии, към които се обединихме - това е отбраната на семействата, на най-уязвимите и опазване на конкурентноспособността на Европейски Съюз. „

Радев разяснява и решението на Нидерландия за присъединението на България към Шенген. Нидерландският парламент одобри резолюция, в която се споделя, че не би трябвало да гласоподава за присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство.

„ Имахме изчерпателен диалог с Марк Рюте. Много е значимо да се знае, че в Народното събрание на Европейски Съюз единствено четирима депутати от Нидерландия гласоподаваха срещу присъединението на България към Шенген, а останалите 15 евродепутати от Нидерландия гласоподаваха „ За “, изясни Радев.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР