Снощи спортната легенда Краси Дунев спечели . Това е втори

...
Снощи спортната легенда Краси Дунев спечели . Това е втори
Коментари Харесай

Олимпийската ни гордост в „Игри на волята“: защо Краси Дунев е истинска спортна легенда

Снощи спортната легенда Краси Дунев завоюва . Това е втори триумф за Дунев като капитан, откакто неговото племе завоюва и териториалната борба в понеделник.

Дунев е едно от най-популярните лица измежду участниците в „ Игри на волята “ посредством както на своите персонални спортни достижения , по този начин и на сполучливата си работа като ръководител на Българската федерация по гимнастика . Неговият път в спорта и работата му не престават да въодушевяват младежите да влязат в спортната зала .

 Краси Дунев NOVA

Роден е в Пловдив на 11 септември, 1972 година Влиза в спортната зала едвам за 8 години и тренира при Александър Сотиров. В родния си град се състезава за „ Тракия “, а от 1984 година за „ Спартак “. От 1990 година, когато е 18-годишен, става част и от за националния тим по спортна гимнастика.

През 1992 година взе участие за пръв път в Олимпийските игри в Барселона, Испания, където заема десето място в отборното класиране на България и петдесет и второ в многобоя. Първия орден от огромно съревнование Дунев печели на Световното състезание в Сабая, Япония, през 1995 година, където се класира на трето място на висилка.

През 1996 година 24-годишният Дунев печели сребърен орден от Олимпийските игри в Атланта, Съединени американски щати.

 Краси Дунев NOVA

„ Цялата зала беше цялостна с 25 хиляди души, всички гледаха мен, само че аз не чувах никой, аз виждах единствено висилката и чудото се случи. “, спомня си с неспокойствие Краси за своя максимален триумф и признава, че постоянно, когато се сети или приказва за този миг, се разтреперва.

Той става първият гимнастик в света, който прави шест следващи прелитания на висилка . Освен това е едвам вторият българин с европейска купа на този апарат.

През същата година става международен вицешампион в Пуерто Рико на своя коронен  апарат – висилка, както и европейски шампион на висилка в Копенхаген, Дания.

 Краси Дунев NOVA

След олимпийските игри през 1996 година Краси Дунев остава да живее и работи в Съединени американски щати, където се занимава с шоу спектакли и треньорска активност в продължение на 11 години. Завръща се в България през 2008 година Тогава е определен за общоприет секретар на Българска федерация по гимнастика и става старши треньор на националния тим на България.

Президент е на Българска федерация по гимнастика от 2013 година През януари тази година той и Йордан Йовчев са избрани отново за постовете на президент и за общоприет секретар на Българската федерация по гимнастика за още 5 години. 
                             

През ноември предходната година е почетен с Почетния знак на президента , дружно с други изявени спортисти като олимпийския първенец по пукотевица Мария Гроздева, волейболната легенда Цветана Божурина и генералния секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов. Отличието президентът Румен Радев връчва за изключителни заслуги в развиването на българския спорт, на олимпийското придвижване и за построяването на млади гении.
                             

Въпреки всички спортни триумфи най-голямата горделивост и наслада за Краси са неговите две деца . Синът му Майкъл върви по стъпките на татко си в гимнастиката, а щерка му Никол Дунев, която влезе с татко си в „ Игри на волята “, е треньор по гимнастика.

Снощи Краси Дунев, който е първият определен водач на Старейшините, сподели пред цяла България своя мощен дух в изтощителната борба и посвети успеха на племето си и на щерка си Никол.
                             

Той не подозира, че тя към момента има късмет да се върне при него от племето на Изгубените, което живее в Чистилището без храна, огън и улеснения. Дунев избра да вземе персонално преимущество и прибра 50 златни гроша, които могат да имат решаваща роля в “Игри на волята ”.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР