Снощи Илон Мъск представи пред света творенията на компанията му

...
Снощи Илон Мъск представи пред света творенията на компанията му
Коментари Харесай

Илон Мъск, Neuralink и мозъчните импланти, които ще ни превърнат в свръхчовеци

Снощи Илон Мъск показа пред света творенията на компанията му Neuralink, които ни изпълват с много смесени усеща и мисли във връзка с близкото бъдеще.

Преди време милиардерът даде обещание, че компанията ще създаде компютърно-мозъчен интерфейс, посредством който хората " няма да изостанат зад изкуствения разсъдък " и ще могат да управляват компютри посредством мислите си.

Въпреки че самодейността звучи прекомерно нереална, през вчерашния ден стана ясно, че компанията към този момент е подготвена да вгради специфични влакна и чипове в човешки мозък, а първите проби с хора ще започват още следващата година.

Хората от Neuralink са основали ултра-тънки влакна, дебели едвам 4-6 микрометра, които могат да бъдат безусловно вградени в мозъка, без да предизвикват вреди на тъканите и кръвоносните съдове.
 Снимка 434423

Тези влакна служат като дребни електроди, които могат да получават и предават сигнали от и към мозъка, като потокът от данни се контролира от обособен чип, който също съставлява мозъчен имплант.

За момента чипът придвижва данните чрез USB-C, което обезпечава опция за незабавен трансфер на голямо количество информация, само че концепцията е, че този продан ще се реализира по изцяло безжичен път.

Една такава мозъчна система е формирана от до 3072 електрода в общо 96 влакна.

Нещо повече, Neuralink разполага и с робот, който съвсем независимо може да извърши " ъпгрейда " с невероятна точност.
 Роботът на Neuralink

Роботът на Neuralink

Идеята е, че сходна технология ще даде опция на хора с ампутирани крака да управляват роботизираните си протези посредством мисли и ще разреши на хората да ръководят машини по тотално безжичен път.

За момента творението на Neuralink е тествано в 19 животни с 87% успеваемост, без да е ясно какво тъкмо значи това.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР