Снмика bTV Държавата поиска да влезе в сделката с ЧЕЗ.

...
Снмика bTV Държавата поиска да влезе в сделката с ЧЕЗ.
Коментари Харесай

Държавата иска да влезе в ЧЕЗ-България, политическото напрежение не спада


Снмика bTV

Държавата изиска да влезе в договорката с ЧЕЗ. За поврат стана ясно след среща на премиера с кандидат-купувача на енергото в Западна България Гинка Връбакова и сдружението й „ Инерком”.

Върбакова пристигна в Министерския съвет сама. И сбита. Срещата й с Борисов продължи близо час – време, в което двамата се срещат и вземат решение Върбакова да замине за Чехия, с цел да договаря присъединяване на страната в договорката.

„ Премиерът желае да има цялостен надзор върху договорката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием. Склонна съм да допуснем присъединяване на държавата”, изясни тя.



България желае минимум надзорен дял от активите на ЧЕЗ у нас, посочи финансовият министър Владислав Горанов: „ Ако чешката страна се съгласи, продавачите се съгласят, страната има опцията през една или друга форма – било през средства от бюджета, било през частно придобиване, в смисъл през някои от енергийните компании да влезе в сходна сделка”.

И през днешния ден от "Инерком " споделиха, че финансирането за покупката на енергото е от интернационалните банки. Късно нощес българският министър председател разговарял по телефона с чешкия си сътрудник, стана ясно от известие на държавната пресслужба. Според него, Борисов е желал подпомагане, ако българската страна реши да предприеме дейности за закупуване на електроразпределителното сдружение в страната ни.

Но чешкият министър председател е обърнал внимание, че договорите към този момент са били подписани.

Реакцията на опозицията

По-рано през днешния ден след среща с посланика на Чехия у нас н.пр. Душан Щраух водачът на Българска социалистическа партия заяви, че от партията й внасят групов иск в съда за прекъсване на договорката за ЧЕЗ.

Чешкият посланик сподели писмо с въпроси от Нинова до държавното управление му. Сред тях са – спазено ли е чешкото законодателство при прехвърлянето на компанията и дали ЧЕЗ е изпълнила задължението си по контракт да предизвести властта у нас преди продажбата.

„ Енергийната ни сигурност и националната ни сигурност са сложени на колене пред Гинка от Пазарджик. Вчера министър председателят беше компрометиран в неистина и от чешкия министър председател нещо, безусловно неприемливо за европейска държава”, сподели Нинова.

Хаотичните дейности на държавното управление опонират на личните му заявления, съобщи и президентът Румен Радев.

Кулминацията

На чуване пред парламентарните комисии по енергетика и по национална сигурност Върбакова пристигна с финансовия си екип. Тя се оплака от политически напън, заплаши, че ще съди всички, които злоупотребяват с името й и непосредствено атакува Корнелия Нинова: „ От водача на една политическа партия беше заложен въпроса по какъв начин Гинка от Пазарджик може да си купи ЧЕЗ. Мога ли и аз да върна въпрос: А по какъв начин може дама от село Крушовица на 28 години да си купи „ Техноимпекс”?

Румен Гечев от левицата прикани Върбакова „ да не наскърбява национален представител”, а самата Нинова още веднъж съобщи: "3 млн. българи би трябвало да стоим и да чакаме благоговението на Гинка Върбакова да си трансферира ли акциите и да се поддаде на политическия шантаж или не ".

Тя още веднъж упрекна Българската банка за развиване, че скрито финансира договорката. Директорът на ББР Стоян Мавродиев изрично отхвърли и насочи гнева си към управлението на ЧЕЗ в Чехия: „ Не сме издавали никакви писма и кореспонденции с ЧЕЗ. Няма импортирано искане за финансиране от нас от страна на „ Инерком”. Изненадан съм от непрофесионализма на ЧЕЗ, който преглежда един покупател без да е ревизирал дали тази компания има обезпечено финансиране или да ревизира дали тази компания има банкова гаранция “.

От ДАНС пък обявиха, че през годините са проверявали всички евентуални купувачи на ЧЕЗ.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР