Снимвка: PexelsМерки за 10 млрд. евро, които трябва да помогнат

...
Снимвка: PexelsМерки за 10 млрд. евро, които трябва да помогнат
Коментари Харесай

Испания обяви днес мерки за 10 млрд. евро срещу инфлацията

Снимвка: Pexels

Мерки за 10 милиарда евро, които би трябвало да оказват помощ за облекчение на инфлационния напън, разгласи Испания през днешния ден, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 

Това е третият огромен антиинфлационен пакет, разгласен от Мадрид тази година, с който общият размер на отпуснатите средства доближава 45 милиарда евро от началото на 2022 година. 

Подобно на редица други европейски страни Испания се бори с рецесия с повишаващите се разноски за живот, която бе изострена от въздействието на войната в Украйна върху цените на силата. 

Новите ограничения включват еднократен бонус от 200 евро за към 4,2 милиона семейства с годишни приходи до 27 000 евро и удължение на данъчните отстъпки по сметките за електрическа енергия и през дървата половина на идната година, разгласи министър председателят Педро Санчес. 

Предишните пакети бяха отпуснати през март и юни и включваха директни помощи, данъчни отстъпки, облекчени кредитни условия и надзор върху наемите. 

Мерките, съчетани с контрактувания в Европейски Съюз таван върху цените на газа, реализираха прочут триумф. Годишната инфлацията в страната се забави до 6,7 % през ноември, което е най-ниското равнище измежду 27-те членки на Европейски Съюз. За спада на инфлацията способства понижаването на цените на силата с 22,4 % на годишна основа през ноември. Храните обаче остават доста перо за бюджета на испанците, като нарастнаха с 15 % през октомври и ноември по отношение на същите месеци на 2021 година. 

Правителството разгласи понижаване на Данък добавена стойност за съществени артикули като самун, мляко, сирене, плодове и зеленчуци и зърнени храни от 4 до 0 %. За пастата и готварските масла Данък добавена стойност спада на половина до 5 %. 

С 12 месеца се удължават дотациите за жп превоз на ежедневно пътуващите, както и рестриктивните мерки върху повишението на наемите.  

Няма да бъде удължена обаче отстъпката от цените на петролните артикули за потребителите, с изключение на за товарните транспорти на дълги дистанции. 

По думите на премиера обезпечената до момента помощ е помогнала на Испания да регистрира мощен стопански напредък тази година, който съгласно Санчес ще доближи 5 %. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР