Снимки в. ДесантИсторията на Веолита Шарлетова няма хепиенд, но в

...
Снимки в. ДесантИсторията на Веолита Шарлетова няма хепиенд, но в
Коментари Харесай

Драма в Айтос: 82-годишна жена остана на улицата, измамена от собствения си внук

Снимки в. " Десант " Историята на Веолита Шарлетова няма хепиенд, само че в нея има поука
Вместо почтени старини, 82-годишната Виолета Шарлетова от Айтос ще прекара остатъка от живота си без покрив над главата, оставена на милостта на непознати хора. Семейната й къща, градена цялостен живот, е продадена на търг поради необслужван банков заем от 50 000 лв., теглен от внука на Виолета Николай Шарлетов преди 11 години, споделя " Десант ". 

Как се е стигнало до тази трагична развръзка?

Ето обстоятелствата в резюме.

През 1997 година Виолета Шарлетова и брачният партньор й, към този момент мъртвец, продават на малолетния си внук си Николай две трети от фамилната си къща срещу обвързване за гледане и правото на пожизнено прилагане част от парцела.

За негов настойник до навършването на пълноправие те показват снаха си Димка Баремова.

Две години по-късно Николай Шарлетов придобива и останалата една трета от парцела и става негов единствен притежател. Условието да гледа баба си и дядо си обаче е в действие.

През 2007 година внукът тегли като едноличен търговец банков заем против ипотека на къщата. За задачата обаче показва в банката декларация, подписана от Виолета Шарлетова, останала вдовица, че тя непринудено се отхвърля от пожизненото прилагане на парцела.

Междувременно Николай записва в Айтос комерсиално сдружение „ Саник – 03 “, което проформа купува остарялата му компания, дружно с задълженията.

През 2011 година, когато банката стартира дело против „ Саник - 03 “ ЕООД за необслужвания заем, Николай прави последния си ход. Прехвърля компанията, дружно със отговорностите, на баба си и забягва в чужбина. Вече седем години от него нито новина, нито кост.

Така се стига до предстоящата развръзка.

На 14 март т.г. частен правосъден реализатор, със съдействието на РПУ-Айтос, трябваше да изведе Виолета Шарлетова наложително от вкъщи й и да изхвърли персоналните й движимости на улицата.

Това е третият опит да бъде въведен във притежание новия собственик на парцела Шефкет Еюп, който е купил къщата на ул. „ Хан Омуртаг “ № 23 на търг, проведен от адвокатската фирма на ЧСИ Делян Николов в Бургас.


Неочаквано на адреса на Виолета Шарлетова се появи и скандално известният на читателите на " Десант " Георги Габровски от Айтос, който се показа за неин юрист, само че в следствие стана ясно, че никой не я съставлява публично

Възрастната жена твърди, че част от документите, с които е ипотекирана къщата й, са подправени, само че поради сляпото си доверие във внука, не е алармирала способените органи. Не е обжалвала през годините и правосъдните решения. Но не може да одобри и истината. Въпреки че признава – откогато е отпътувал за чужбина (има непотвърдена информация, че сега той живее в Англия), Николай нито един път не се е свързал с нея, даже с цел да разбере дали е жива и здрава...

Виолета Шарлетова продължава да се надява на невъзможното – изпълнителното дело против компанията, на която тя е притежател, да бъде спряно. И занапред да бъде осъществена грофологична експертиза на декларацията, с която тя се отхвърля от пожизненото безплатно прилагане на част от постройката. Защото твърди, че под документа има подправен автограф.

Всички вероятни периоди за сходни дейности обаче от дълго време са минали.

„ Вариант, в който тя да остане в жилището няма. Освен в случай че новият притежател не даде единодушие. Вариантите, които ние й предлагаме, са два. Първо, дирекция Социално подкрепяне, които към този момент са разговаряли с нея, да я настанят в друго жилище. Тя обаче е отказала. Там процедурата е такава, че това би трябвало да се случи непринудено, тя да подпише нужните документи.
Вторият вид, който ние й предлагаме, е ние да й наемем квартира, която да е на наши разходи за няколко месеца, с цел да има време тя да реши какво да прави оттук нататък. Както и обществените да приготвят нужната документи “, разяснява пред „ Десант “ сътрудника на Делян Николов частният правосъден изпълнител Христин Иванов.


Частен правосъден реализатор Христин Иванов се пробва да убеди дамата, че за нея ще е най-добре тя да се обърне към Социални грижи, които да й намерят дълготраен заслон

В припадък на обезсърчение старата жена се заключи в дома си, с цел да попречва за следващ път осъществяването на правосъдното решение. До намесата на полицията този път не се стигна. В последна сметка тя разбра, че повече отсрочвания няма да й бъдат направени и избра втория вид.

Свързахме с бащата на Николай и наследник на Виолета – Димо Шарлетов, по телефона.

„ Нито имам къде да я виждам, нито разполагам със средства. Тая жена (майка му, б.а.) да не се е разписвала на внука си. Да, наследник ми е, само че той е в Англия, а ще обтягам каиша тука вместо него. Майка ми да си носи следствията “, безапелационен бе Димо Шарлетов.

За да се уверим, че споделя истината за тежкото си здровасловно и финансово положение, го издирихме на последната му месторабота в почивен комплекс в село Медово. Оттам ни обясниха, че Димо е дошъл преди към три месеца с цялото си мебелировка и се нанесъл в една от служебните стаи.

Разболял се тежко, само че отказвал да се лекува, тъй като нямал пари. Последният месец от престоя си там съвсем не бил излизал от стаята си и не бил в положение да извършва служебните си отговорности като готвач.

Преди 10-тина дни чужд млад мъж пристигнал и го прибрал дружно с багажа му. Оттогава никой нямал връзка с него.

Къде се намира сега Димо Шарлетов, той отхвърли да ни каже по телефона. Но ни даде обещание, че ще съобщи за трагичните събития към майка си на снаха си.

Така се срещнахме със Сашка от Айтос. Оказа се, че тя е живяла с Николай на фамилни начала и има дете от него. Но, както е зарязал баба си, айтозлията по същия метод не се интересувал и от личното си дете от момента, в който е отпътувал в чужбина. Много е допустимо даже да не е в Англия, както считат околните му, споделя младата жена.

Въпреки насъбраната горчилка, Сашка остава единственият човек на тази земя, който се интересува от Виолета Шарлетова. Но самотната майка няма опция да се грижи и за нея.

А други родственици Виолета няма. Както споделя самата тя, ориста й към този момент е в ръцете на Бога. Подобно орисите на стотици други възрастни хора в нейното състояние.

По данни на правосъдните реализатори 70 на 100 от случаите на наложително извеждане от парцели поради банкови заеми са сходни и в дъното на всички от тях стои един безсъвестен родственик от най-близкия кръг - внук, наследник, щерка, брат, сестра...
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР