Снимки с последствията от сблъсъка с мигранти, довел до разпространеното

...
Снимки с последствията от сблъсъка с мигранти, довел до разпространеното
Коментари Харесай

Вижте кадри от атаката срещу български граничари, довела до видеото с ранен мигрант

Снимки с следствията от конфликта с мигранти, довел до публикуваното видео с ранен сириец на границата с Турция, демонстрират провалите от българска страна.

 Виж още

Вчера нидерландската платформа Lighthouse Report, английската телевизия " Скай " и още няколко западни медии популяризира репортаж, за който настояват, че съдържа първото доказателство за потребление на огнестрелно оръжие при защитата на европейските граници. 

" Късно следобяд на 3 октомври 2022 година покрай оградата на българската граница с Турция група млади мъже, се надяваха да изискат леговище в Европейски Съюз, се възстановяваха, но бяха изтласкани от България и в символ на митинг някои от тях хвърляха камъни към границата. Отекнаха изстрели; сирийски младеж падна на земята ", оповестиха в нидерландската платформа Lighthouse Report. За доказателство е оповестено и видео от турската страна на границата.

Българската страна обаче е безапелационна, че нашите гранични служители на реда не са стреляли. По случая има взаимно разследване с Турция.

Според българските власти групата мигранти, която се оплаква по какъв начин са стреляли по тях, са показали експанзия - хвърляли са камъни по тях, счупили са автомобила им, както и охранителна кабинка. Има и потърпевш служител на реда.

Ето какво гласи българската позиция по случая, подкрепена и със снимков материал. 

" На 3 октомври, в района на 92 гранична пирамида, граничен полицейски наряд от ГПУ Средец предотвратява опит за нарушаване на държавната граница от група от към 65 лица. При забелязване на граничният патрул групата се отдръпва в дълбочина на турска територия. Не след дълго се завръщат назад, като същите демонстрират нападателно и враждебно държание, което прераства във физическо принуждение - мятане на камъни и горящи предмети към българските служители на реда, служебният автомобил и охранителна кабинка. От хвърлените камъни е потърпевш граничен служител на реда на ГПУ Средец. Нанесени обилни материални вреди на български длъжностен автомобил " Ланд Ровър Дискавари ", както и счупени прозорци на охранителната кабинка (Приложено Ви изпращаме фотоси от случая).

Веднага са известени турските гранични управляващи, които са изпратили на място собствен наряд. На 02.11.2022 година на турска територия е извършено изключително съвещание на Смесената Българо - Турска Гранична комисия за Сектор " А ", на което е обменена информация за случая на 03.10.2022 година Във връзка със случая, от турска страна, е показано видео, снимано с телефон от мигрантите, в което се чува изстрел, от който на турска територия е потърпевш сирийски жител. От видеото не излиза наяве от коя посока е изстрела. Във връзка с този случай е осъществена инспекция за определяне на фактическата истина, от която излиза наяве, че от наша страна не са създавани изстрели ".

Кадрите от взаимното следствие на нидерландското издание Lighthouse Report, бруитанската тв " Скай " и още няколко медии бяха оповестени дни преди предстоящото решение за влизането ни в Шенген. Очаква се точно негативен избор от Нидерландия да възпрепятства присъединението на България.

По този мотив от Министерство на вътрешните работи и Главна дирекция " Гранична полиция " акцентират: " Тази експанзия не е изолиран случай. България пази границата на целия Европейски съюз, тъй като огромна част от опитващите се да влязат на наша територия се пробват да стигнат до страни от Западна и Централна Европа. Българските сили за сигурност, благодарение на Фронтекс, всеки ден са на първа линия, с цел да отбрани всички европейски жители. Последните инспекции на Европейската комисия у нас демонстрират, че страната ни прецизно съблюдава Шенгенското законодателство. Това е посочено в два поредни отчета. "
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР