Снимки Петел“ следи какво се случва с българите, които са

...
Снимки Петел“ следи какво се случва с българите, които са
Коментари Харесай

Първите трима българи, евакуирани от Судан, кацнаха в София

Снимки

„ Петел “ следи какво се случва с българите, които са евакуирани от Судан.

Първите трима български жители, които бяха евакуирани от Судан, кацнаха на Летище София с полет от Берлин. " Женена съм за суданец, пребивавам от дълги години в Хартум. Имаше светкавична интервенция, съумяха да ни провеждат и да ни дават верни координати да се предвижим по най-безопасните зони. Искам да изразя огромната си признателност към посланиците ни и Министерство на външните работи ", показа Николета Борисова, представена от Българска национална телевизия.



По думите ѝ ситуацията в Судан се задълбочава с всеки минал ден.

" Не е положително ситуацията. Нещата там се задълбочават - човек не може да разграничи военните самолети от самолетите на силите за въздушна поддръжка. Хиляди хора напущат страната, изключително през египетската граница. От 45 години пребивавам в Судан и съм стопанка. Събудихме се с изстрели с картечници, успяхме да се преместим в по-безопасен регион на 30 километра от Хартум. Успяхме да си вземем документите, там цяла седмица няма ток и вода ", добави Борисова, написа dir.bg.



Тя разясни, че в интервала на евакуцията са имали достъп до храна и вода.

" Храната в столицата мъчно се набира, както и петролът, бензинът. Хората са под обстрел. Съобщава се, че има доста наранени лечебни заведения, нямахме достъп до телевизия. Оставих си там децата - имам трима сина. Имах връзка със фамилията, връзките бяха положителни - телефоните и интернет ", сподели още Николета Борисова.



21 българи са били сполучливо евакуирани от африканската страна. В понеделник от Министерството на външните работи обявиха, че 31 са българите, изявили предпочитание за евакуация от страната.

В дипломатическото ведомство продължава работата на спешен щаб, който търси и предлага разновидности за направления за безвредно извеждане на нашите сънародници.

България няма посолство в Судан и по тази причина дипломатите ни от Кайро и Рияд оказват помощ за евакуацията на всички български жители, изявили предпочитание да изоставен страната.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР