снимки: ПетелКръщаването на кораб е традиция, която винаги предизвиква вълнение.

...
снимки: ПетелКръщаването на кораб е традиция, която винаги предизвиква вълнение.
Коментари Харесай

Вижте в „Петел“: Най-новият български кораб получи името „Кастор“ и пожелания за доходно и безаварийно плаване

снимки: " Петел "

Кръщаването на транспортен съд е традиция, която постоянно провокира неспокойствие. Днес на Морска гара във Варна то беше още по-голямо, тъй като става въпрос за нов напълно български транспортен съд – поръчан от българска компания и издигнат от българска корабостроителница.

Влекачът „ Кастор “ влиза в състава на флота на БМФ откакто беше предаден от строителя си – МТГ „ Делфин “. Новия транспортен съд е предопределен за корабоплаване и маневриране в пристанище Варна, а в Бургас има към този момент два от такива съда, още веднъж поръчани от българското параходство.



Предвижда се в серията да има още един влекач, който също като „ Кастор “ ще остане в залива, в който е създаден.



От името на МТГ „ Делфин “ Димитър Стоянов благодари на БМФ за поръчката, която те са можели да дадат на всяка корабостроителница по света. Фактът, че са избрали серията влекачи да бъде издигната в България е мотив са наслада като цяло за морската общественост.



Изпълнителният шеф на БМФ к.д.п. Александър Калчев от своя страна съобщи, че съдействието с МТГ „ Делфин “ продължава 20 години и даже може да се назова другарство. За него появяването на „ Кастор “ е идната крачка в взаимната им работа. Кап. Калчев пожела доходна работа на новия влекач и се пошегува, че в тази ситуация обичайното наричане за „ седем фута вода под кила “ не е доста уместно, тъй като работата на новия транспортен съд е да плава в надалеч по-плитките води на пристанище Варна.



След това пристигна и най-вълнуващият миг от церемонията – разбиването на бутилка шампанско в борда на „ Кастор “. Честа да извърши този жест беше дадена на кръстницата Галина Гологанова.



Влекач „ Кастор “ e с теглителна мощ 40 тона и е оборудван с два мотора Caterpillar, всеки с мощ 1800 к.с., въртящи се колонки с винтове и дюзи, и е предопределен за пристанищни и морски буксировки, с безграничен регион на корабоплаване.



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР