снимки: ПетелКлючовата улица Девня във Варна е наполовина заета от

...
снимки: ПетелКлючовата улица Девня във Варна е наполовина заета от
Коментари Харесай

Репортаж на “Петел” от Варна: Хаос по улица „Девня”, задръстена е от автобуси на „Градски транспорт”, спират където им падне (снимки

снимки: " Петел "

Ключовата улица „ Девня ” във Варна е на половина заета от паркирали рейсове в региона към ЖП гара в посока Аспарухов мост. За това сигнализираха читатели на „ Петел ”, а наша инспекция на място откри повода за създаения от „ Градски превоз ” безпорядък.

Причината за създалата се обстановка е заграждането на пространство, употребявано досега от общинския монополист в градските транспорти на пасажери като обръщач. Имотът обаче е частен и тази сутри притежателят му го е оградил. Така за рейсовете на „ Градски превоз ” няма място и водачите стопират напряко на улицата. Ситуацията е неприятна както за тях, по този начин и за жителите, които би трябвало да вършат деликатно маневри, разминавайки се с огромните транспортни средства.



„ Предупредил съм общината и „ Градски превоз ”, че ще заградя парцела и съм им дал време да реагират, те обаче не го направиха ”, сподели за „ Петел ” Антраник Шакариян, чиято компания е притежател на заградения тази заран терен.



Бизнесменът и общински консултант разяснява, че в действителност мястото за превръщане на рейсовете и началната им спирка е под Аспарухов мост. За основаването на този нов обръщач има усвоени съществени средства от прословутия европейски план „ Интигриран градски превоз ”.



„ Защо използваха до през днешния ден това място, което е частен парцел, би трябвало да отговорят от общинската компания. Аз самият считам да ги запитвам на сесия на Общинския съвет какъв беше смисъла от усвояването на средствата за нов обръщач под моста ”, сподели Шакариян.



Припомняме, че неговото сдружение „ Транстриумф Холдинг ” возеше варненци по половината градски линии, преди с политическо решение на Общинския съвет те не му бяха отнети и предоставени на „ Градски  превоз ”. От общинската компания разясниха, че това били по-печелившите линии във Варна и се надяваха с тях да спрат загубите в сдружението. Вместо това обаче то продължи да затъва финансово и към този момент е на минус с близо 10 млн. лв..



 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР