снимки: ПетелДълбока благодарност към лекарите и акушерките, които с висок

...
снимки: ПетелДълбока благодарност към лекарите и акушерките, които с висок
Коментари Харесай

Дълбока благодарност и пожелания за много бебета съпътстваха ритуала за Бабинден в родилното на МБАЛ Св. Анна във Варна

снимки: " Петел "

Дълбока признателност към лекарите и акушерките, които с висок професионализъм, морал и отговорност оказват помощ за появяването на всеки нов живот – това беше главната страст на тържеството за Деня на родилната помощ в Родилното поделение на МБАЛ „ Св. Анна “ във Варна.

Отделението е на челно място в съотношението на ражданията по отношение на броя на леглата. През предходната година там са се появили 1071 бебета, от началото на 2019-а те са 90, като се се появили на бял свят и 3 двойки близнаци. В самия празничен ден бебетата са две, като се чакат и още две, заяви началникът на отделението доктор Милко Папазов.

По остаряла традиция за Бабин ден неговите ръце бяха ритуално измити, а пожеланието на опитния доктор беше бебетата, който проплакват, да са колкото капките на водата.



От своя страна доктор Папазов също имаше мотив да насочи благодарности към кмета на Варна Иван Портних, който участва на ритуала. Точно преди 3 години на същата дата кметът поема заричане да бъде изработен дълго чакан ремонт в родилното поделение и отделението по неонатология, който към този момент е реалност.

Директорът на МБАЛ „ Св. Анна “ доктор Красимир Петров съобщи, че прави оценка помощта на общината, както в този съответен случай, по този начин и за поддръжката за останалите отделения и клиники, както и за инфраструктурата на лечебното заведение.

От своя страна кметът Портних и ръководителят на Общински съвет – Варна Тодор Балабанов споделиха, че нямат нищо срещу да бъдат „ унизени “ от управлението на болничното заведение, тъй като всяка инвестиция в здравето се посреща с подготвеност от страна на локалната власт. Кметът на Варна особено благодари за грижата за новите варненечета и техните майки.



В празничния ден доктор Милко Папазов разяснява и някои от главните трендове в родилната помощ у нас. По негови думи от ден на ден бременни избират естественото раждане и последователно всеобщото предпочитание за безболезнено секцио отшумява. Според експерта българката прекалено много има вяра в метода инвитро, по тази причина и ражда на все по-късна възраст. „ Ранното раждане е за предпочитане, освен поради здравето, само че даже от позиция възпитанието на детето “, разяснява доктор Папазов.

По негови думи, моделът на българското семейство си остава двудетен и не отговоря на истината изказванието, че българките към този момент не желаят да раждат. Той заяви също, че най-възрастната родилка в отделението на МБАЛ „ Св. Анна “ през предходната година е била на 45. Най-младите пък са на 14-15 години. Според доктор Папазов толкоз ранни раждания са покруса и е належащо да се води доста сериозна обществена политика измежду групите, в които това се приема за обикновено.

След случая с пропадналия асансьор, който обслужва и родилното поделение в болничното заведение, достъпът там се реализира с устройство, което е инсталирано през 1958-а. Нов и съвременен асансьор обаче се чака скоро, като най-вероятно той ще проработи в края на февруари.



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР