снимки Петел/БулфотоАпелативен съд – Варна отказа да вземе мерки за

...
снимки Петел/БулфотоАпелативен съд – Варна отказа да вземе мерки за
Коментари Харесай

Съдът пусна на свобода шефът на строителния контрол в Община Варна Иван Луканов, нямало доказателства да е свързан с рекета

снимки " Петел " /Булфото

Апелативен съд – Варна отхвърли да вземе ограничения за неотклонение на двама от обвинените по досъдебно произвеждане за изнудване с присъединяване на две длъжностни лица от Община Варна. В две обособени производства въззивната инстанция прегледа митингите на прокуратурата против определенията на Варненския областен съд, с които във връзка с Иван Луканов и Атанас Атанасов не са постановени ограничения за процесуална насила. Това оповестиха от пресслужбата на съда.

По това следствие привлечени към наказателна отговорност са шестима души: служителят от отдел Строителен надзор в Община Варна Добри Добрев и Жечо Жечев, които са арестувани под стража, Момчил Б. и Илия С., които са с мярка „ парична гаранция “, Иван Луканов – шеф на общинския отдел „ Строителен надзор “ и Атанас Атанасов, които през днешния ден се явиха пред съда. Повдигнатото обвиняване е за изнудване, осъществено в съучастничество с други лица и с длъжностни лица, при изискванията на продължавана незаконна активност. Според прокуратурата, за да принудят човек да се разпореди със сума от 15 000 лева, те го заплашили със срутване на парцела му, потвърждавайки, че е противозаконен. Сумата била поискана, с цел да бъде оттеглена тъжба в общината. 

Държавното обвиняване изиска „ домакински арест “ за Иван Луканов и „ задържане под стража “ за Атанас Атанасов с довода, че може да се направи извод за съпричастността им.  
В правосъдната зала представителят на Апелативната прокуратура сподели, че в качеството си на шеф отдел Луканов е изпратил Добрем да извърши инспекция за нелегално строителство, още преди постъпването на такава тъжба. Проведените телефонни диалози демонстрират, че той има отношение към разследваното закононарушение. Адвокатът възрази, че в материалите по делото липсват данни да е съпричастен. Обвиняемият изясни пред съда, че работата на отдела му е „ медиаторска “ – да оказва помощ на страните да реализират съглашения при сходни разногласия.

Съдът реши, че от събраните на този стадий доказателства не може да се обоснове съмнение за касателство на началника на общинския строителен контрол към инкриминираната активност. Не може да се изведе и заплаха той да извърши закононарушение или да се укрие, с оглед обществения му статус и непрекъснатото местоживеене. Апелативният състав показа заключението на първоинстанционния съд – в случай че поради служебната си позиция обвиненият може да препятства следствието, законът разрешава отстраняването му от служба. 
    

По отношение на Атанасов прокуратурата посочи дейната му връзка по телефона с други обвинени. Защитата обаче отхвърли той да е взел участие в закани или изнудване. Апелативният съд напомни, че са нужни доказателства, обосноваващи подозрението за съпричастност към вмененото действие, както и действителна заплаха от укриване и осъществяване на закононарушение. По сегашното дело нито една от тези предпоставки не е налична. Обемът доказателства не е в положение да докара до изискваното от закона обосновано съмнение. Само познанството сред част от обвинените и контактите сред тях не аргументират такова съмнение. 

С тези претекстове Варненският апелативен съд отхвърли да вземе ограничения за неотклонение на обвинените Иван Луканов и Атанас Атанасов и удостовери като верни и законосъобразни определенията на Окръжния съд. Съдебните актове на въззивната инстанция са дефинитивни и не подлежат на обжалване. 
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР