Снимки Община ВарнаЗаместник-кметът по образованието Павел Попов награди лауреатите от

...
Снимки Община ВарнаЗаместник-кметът по образованието Павел Попов награди лауреатите от
Коментари Харесай

Заместник-кметът по образованието във Варна награди двамата златни медалисти от Националната олимпиада по философия

Снимки Община Варна

Заместник-кметът по образованието Павел Попов награди лауреатите от XXXVI Национална олимпиада по философия, която се организира в края на месец март в Копривщица. Учениците от варненската Математическа гимназия " Д-р Петър Берон " Ема Станкова и Ивайло Христов са златните медалисти от финалния трети кръг на олимпиадата, надлежно в първа и във втора възрастова група. Плакет на Община Варна получи и техният учител по философия Палмира Дачева, която повече от 10 години приготвя възпитаници от гимназията за присъединяване в влиятелните конгреси. 

За първи път варненски гимназисти печелят и в двете възрастови групи. Усещаме наченките на варненска философска школа в междинното обучение и ви пожелаваме да задълбочавате триумфите. Особено радостно е, че те идват от Математическата гимназия, тъй като обикновеното разделяне на филантропични и естествени науки би трябвало да бъде преодолявано и вие показахте по какъв начин се прави това, означи Павел Попов, който е мъдрец по обучение. 

Ема Станкова описа, че от дребна се интересува от филантропични науки, чете и написа доста, само че все пак избира Математическата гимназия. След като е почнала да се занимава по-сериозно с философията, открива, че науките имат доста общо между тях. За нея философията е среда, в която можеш безвредно да изкажеш своето мнение, да чуеш мнението на другите и дружно, посредством разговор, да тръгнете към истината. На Националната олимпиада тя разсъждава върху откъс от Ханс-Георг Гадамер. 

Ивайло Христов е взел участие две следващи години в Международната олимпиада по философия и е бил най-младият участник в нея. Миналата година става златен медалист в първа възрастова група на Националната олимпиада, а тази става още веднъж първи, само че в групата 11-12 клас, с есе върху откъс на немския мъдрец Хусерл. Той е в 11-ти клас и към този момент се е насочил към университетски дисциплини, които съчетават математиката, приложната математика и физиката. Любовта му към философията е запалил неговият татко. 

Учениците от Математическата гимназия имат единствено по един наложителен час по философия седмично и подготовката за олимпиадите протича като извънкласна активност по стратегия на Министерството на образованието и науката за деца-таланти. Тя им коства доста труд и доста старания, показа преподавателката на Ема и Ивайло. 

Палмира Дачева е притежател на премия „ Варна “. Всяка година тя класира свои възпитаници на влиятелни конгреси. През 2017 година на Националната олимпиада по философия се явяват петима нейни възпитаници, през 2018 година Виктория Колева печели златен орден, а през 2019 година - бронз. През 2022 година националният тим на България за Международната олимпиада в Лисабон се състои от двама нейни възпитаници – Ивайло Христов и Александра Славова. 

Ема и Ивайло не престават подготовката си за Международната олимпиада по философия, която тази година ще се организира през май в Хелзинки. Финландия. Те имат шанса да бъдат определени измежду девет български възпитаници да съставляват страната ни във финландската столица. 

Философията изисква освен интелектуални качества, само че и изключителна отдаденост. Ако я изберете за собствен път в живота, ви предстоят страхотни завършения, сподели още заместник-кметът Павел Попов отвън светлината на обективите.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР