Снимки: Община ДевняНа Йордановден в Девня 14 смелчаци се хвърлиха

...
Снимки: Община ДевняНа Йордановден в Девня 14 смелчаци се хвърлиха
Коментари Харесай

Кмет и общински съветници скочиха в ледените води за кръста в Девня

Снимки: Община Девня

На Йордановден в Девня 14 смелчаци се хвърлиха в река Девненска, с цел да извадят Богоявленския кръст. Сред тях бяха двама общински съветници и кметът на Девня Свилен Шитов, който скочи в ледените води дружно с 12-годишния си наследник Борис-Михаил, пишат от пресслужбата на Община Девня.

Още едно 12-годишно момче – Камен Георгиев, се включи в борбата за кръста, а двамата, които се оказаха най-младите участници в Богоявленския обред, бяха наградени персонално от заместник-областния шеф на Варна Огнян Рачев.

Пръв до кръста, хвърлен от отец Никифор в осветените води на реката, стигна 24-годишният Мирослав Костов. Той бе отличен от кмета Шитов с красиво направен кръст и парична награда, след което в реката се изви хоро, над което се развя българското знаме. Пременен в национална носия, дружно с татко си, в реката влезе и Стамен - едногодишният дребен наследник на девненския кмет.



По традиция за Богоявленския обред при изворите на река Девненска се събраха десетки поданици на общината. Те продължиха празника с тостове с алено вино, програмата на самодейците от читалище „ Отец Паисий “ в кв. Река Девня и доста въодушевление. И, отново по традиция, след края на тържествата девненци сервираха цветя на паметника на Христо Ботев във Възрожденския ъгъл на града, отбелязвайки 176-годишнината от рождението на поета-революционер.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР