Снимки Novini.bgСрокът за подаване на документи за концесията на летище

...
Снимки Novini.bgСрокът за подаване на документи за концесията на летище
Коментари Харесай

БСП внася сигнал в ЕК за концесията на летище София

Снимки Novini.bg

Срокът за подаване на документи за концесията на летище София беше удължен за четвърти или пети следващ път. В момента срокът за подаване на документи е 5 февруари. Какво подхващаме ние? Внасяме сигнал до Европейска комисия, направен от нашите специалисти експерти и адвокати. Мотивите са 28 страници. Това сподели на конференция зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски, като посочи, че главният мотив за подаване на сигнала е даване на държавна помощ на бъдещия концесионер, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Първото и главно нарушаване е, че в радиус от 100 киломегтра от летище София никой различен концесионер, било то частна, българска или непозната компания, или друго държавно дружество, няма право да построява летище. Това дава преимущество на бъдещия концесионер в границите на 35 години плюс още 18, в случай че бъде продължена концесията, София да има единствено едно летище без оглед на развиване на пътникопотока и развиването на града. Бъдещото отчуждаване на терени ще се прави от страната за сметка на концесионера, като разноските ще се приспадат от инвестицията, която му е заложена в концесионния контракт договор, т.е. той няма да изопълнява инвестицията, а тя ще му бъде признавана като финансови разноски, съобщи Свиленски.

В концесионния контракт е заложена и така наречен квалифицирана законодателна смяна, т.е. след подписване на контракта, в случай че страната направи някаква законодателна смяна, тази смяна още веднъж да бъде признавана на концесионера като финансови разноски. С други думи още веднъж му се дава преимущество пред конкуренцията. Държавата се задължава и да построява и поддържа спомагателни пътища и подходи. Държавата се задължава да дава помощ на концесионера за удължава на всички позволения по отношение на дейностите на контракта. Такива условия страната няма в договорите с нито една компания, акцентира Свиленски.

С концесията за летище София се нарушава правото на Европейския съюз. Изпращаме сигнал в Европейската комисия и чакаме да се произнесе. Днес изпращаме писмо до премиера Борисов, с което желаеме неотложно прекъсване на концесията до окончателното изговаряне на Европейската комисия има ли даване на държавна помощ на бъдещия концесионер, съобщи социалистът.
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР