Снимки на българин прелетяха Космоса, за да стигнат до астероида

...
Снимки на българин прелетяха Космоса, за да стигнат до астероида
Коментари Харесай

Снимки на българин на астероид, заплаха за Земята

Снимки на българин прелетяха Космоса, с цел да стигнат до метеорита Бенну - колкото рисков, толкоз и любопитен за учените.

Смята се, че на метеорита Бенну може да има органични частици, даващи началото на живи организми, само че също по този начин той може и да се удари в земната повърхнина в средата на идващия век и да ни унищожи, предизвестява в. „ 168 часа “.

Част от експедицията до метеорита, която НАСА стартира, стана и творчеството на българския актьор Ивайло Христов, чиито три фотоси са пратени на сондата OSIRIS-REx - тя ще изследва галактическия обект, а тук може да се следи в действително време траекторията й. Тя тежи 1,7 тона.

Преди близо две години НАСА започва плана "Ние, откривателите " и кани всички искащи да се включат с изпращане на схема, фотография, графика, видео.

Ивайло, български актьор, праща три фотоси.

7-годишната задача на НАСА до Бенну коства 1 милиарда $.

„ Този метеорит може да аргументи безкрайни премеждия и смърт”, изяснява Данте Лорета, професор от Университета в Аризона. Той управлява изследователската задача OSIRIS-REx.

Бенну е открит през 1999 година. Той е необятен към 500 метра, тежи 60 млн. тона и изминава над 100 000 км всяка година.

Заради така наречен резултат на Ярковски траекторията му е непредсказуема. При обиколките си към Земята всяка година има промени в маршрута, който изминава. Ако той се удари в Земята, резултатът ще е като от взривяването на 3 милиарда тона експлозиви, сходен на този при конфликта с метеорита, който съвсем унищожил живота преди 66 млн. години.

За съпоставяне, килърът на динозаврите е бил необятен 10 км.

„ Изчисляваме, че шансът за конфликт е 1:2700 сред 2175 и 2196 година”, показва Лорета.

Мисията OSIRIS-Rex ще има за цел да изследва траекторията на метеорита. Това въпреки всичко не е главната й задача. Предполага се, че Бенну, който е на 4 милиарда години, може да е „ донесъл” нови детайли и водата на Земята в ранните стадии на нейното развиване, което е основало удобна почва за възникването на живот.

Бенну е един от метеоритите, които заплашват Земята - съгласно НАСА, те не са по никакъв начин малко - към 13 000.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР