Снимки МСПетел следи визитата на нашия премиер в столицата на

...
Снимки МСПетел следи визитата на нашия премиер в столицата на
Коментари Харесай

Премиерът положи венец пред паметника на Капитан Петко войвода в Рим

Снимки Министерски съвет

" Петел " следи визитата на нашия министър председател в столицата на Италия.

Министър-председателят Кирил Петков положи венец пред бюст-паметника на българския бунтовник Капитан Петко челник в Рим. Събитието е първото от програмата на премиера и ръководената от него българска делегация, която е на двудневно посещаване в Италия и Ватикана. 



Идеята в Рим да има паметник на Капитан Петко челник е от 2002 година на тогавашния министър на външните работи Соломон Паси, който я предлага по време на делова среща с ръководителя на Съюза на тракийските сдружения в България Костадин Карамитрев. Мраморният бюст е дело на скулптора проф. Валентин Старчев. Организатор за построяването на паметника е Съюзът на тракийските сдружения в България, защото войводата е българин от Беломорска Тракия, посветил живота си на освобождението и на присъединението на тракийските земи към България, оповестяват от държавната пресслужба. 



В началото на 1866 година Капитан Петко челник посещава Италия, с цел да се срещне с Джузепе Гарибалди и отсяда в неговия дом. Там се ражда гарибалдийската тайфа, формирана от 220 италианци и 67 българи, която взе участие в Критското въстание. През 1896 година дружно с братята Петър и Никола Драгулеви Капитан Петко челник става съосновател на тракийската организация " Странджа ", защитаваща ползите на българското население, останало в рамките на Османската империя, според решенията на Берлинския конгрес. Капитан Петко челник умира на 7 февруари 1900 година във Варна.

На формалното разкриване на паметника на 2 декември 2004 година на хълма Джаниколо в Рим участват над 500 представители на тракийските сдружения от България. Церемонията е открита от заместник-кмета на Рим Джани Борня в наличието на министъра на външните работи Соломон Паси, кмета на регион " Исторически център - Рим " Джузепе Лобефаро, ръководителя на Съюза на тракийските сдружения в България Костадин Карамитрев и посланика на България в Италия Никола Калудов. 

Поводът за двудневната аудиенция на Кирил Петков и българската делегация е Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май. На 23 май, вторник, министър председателят и делегацията ще бъдат признати на визита във Ватикана от главата на Римокатолическата черква папа Франциск. В програмата на министър-председателя са включени още срещи с министър председателите на Италия Марио Драги и на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, написа Novini.bg. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected]. Ще обърнем внимание!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР