снимки: Live.Varna.bgЕвропейска литературна награда на името на големия български писател

...
снимки: Live.Varna.bgЕвропейска литературна награда на името на големия български писател
Коментари Харесай

Литературна вълна залива Варна: Откриха фестивала Варна Лит, обявиха награда за роман на името на Димитър Димов

снимки: Live.Varna.bg

Европейска литературна премия на името на огромния български публицист Димитър Димов бе учредена във Варна в навечерието на 110-та годишнина от рождението му. Тя ще бъде под патронажа на кмета на Варна Иван Портних, а самодейността е дело на Сдружение Международен Литературен Фестивал „ Варна Лит “.

Новината бе обявена по време на разкриване на второто издание на интернационалния фестивал с стратегия за деца и възрастни " Варна Лит ".

" Целта на Европейска премия " Димитър Димов " е да отличава романи с висока художествена стойност, които отразяват актуалната и историческата ни реалност посредством компактност и логичност на характерите, психическа увереност на сюжета, комбинация и хармония на цялостната художествена сграда ", разясни Теодора Димова - щерка на писателя.



Тя добави, че " творчеството на Димитър Димов носи духа на огромния европейски разказ, по тази причина и премията е европейска, а тя се учредява във Варна, тъй като част от действието на " Тютюн " се развива във Варна в един повратен миг. В " Роман без име " действието също се развива във Варна - това е пояснение в обич към татко ми, към Варна и към морето ", сподели още Теодора Димова.

Конкурсът ще има единствено една категория – разказ, а премията ще бъде 10 000 лева Тя ще бъде връчена на български или задграничен създател, публикуван в интервала 01.01.2018-31.12.2018 година, разгласи Свилен Спасов, един от основателите за основаване на състезанието. Повече информация за състезанието тук: http://www.varnalit.com/

„ Нека си представим " Варна Лит " като тримачтов транспортен съд. Едната мачта е визитата на създателя в учебните заведения. Втората мачта са срещите на създатели с варненската общност, където към този момент пораснали възпитаници, деца, ще имат опция да се срещат с писатели, художници, актьори, режисьори и да поговорят за историите, които ги вълнуват. Третата мачта – най-важната, е да предизвикваме въображението и фантазиите и смелостта на тези, при които влизаме в клас, на учениците. Искам да създадем всички дружно по този начин, че да са окрилени, да се научат да мечтаят. Затова сме планували работилници и всевъзможни други начинания окуражаващи творчеството ", съобщи при откриването писателят Захари Карабашлиев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР