Снимки: Избухват боеве в размирния регион Нагорни Карабах

...
Съобщенията за интензивен артилерийски обстрел от страна на Азербайджан в
Коментари Харесай

Съобщенията за интензивен артилерийски обстрел от страна на Азербайджан в района на Нагорни Карабах във вторник породиха опасения, че може да е в ход нов мащабен конфликт с Армения , по-малко от три години след война, която уби повече от 6000 души там.

Нагорни Карабах, с население от около 120 000 души, е етнически арменски регион на Азербайджан, който е гореща точка след разпадането на Съветския съюз.

Регионът и значителните околни територии попаднаха под контрола на етническите арменски сили, подкрепени от арменските военни в края на сепаратистката война през 1994 г.

Азербайджан си върна териториите и части от самия Нагорни Карабах в битки през 2020 г.

Последната война завърши със споразумение за разполагане на руски миротворци в региона, но напрежението се повиши от декември, когато Азербайджан започна да блокира път, който свързва Нагорни Карабах със същинска Армения.

Артилерийската стрелба, която Азербайджан нарича „антитерористична операция“, започна часове след като според нея четирима войници и двама цивилни са били убити от противопехотни мини, заложени според нея от арменски диверсанти.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР