Снимки и видео на мраморна плоча от българския храм Рождество

...
Снимки и видео на мраморна плоча от българския храм Рождество
Коментари Харесай

Македонска медия показа българска светиня от Скопие

Снимки и видео на мраморна плоча от българския храм Рождество на Пресвета Богородица в Скопие изпрати локалната медия „ Поглед.мк “ на публицистичната поща на www.novini.bg.

На реликвата, датирана от 1879 година, написа "Главната врата на Българската Народна Църква Рождество Пресвятия Богородици 20 юли 1879 година ". По данни на изданието плочата се съхранява в зарязан двор в столицата на югозападната ни съседка, само че точните координатори не се показват поради съображения за сигурност.

Строежът на възрожденската черква е почнал още през 1809 година под управлението на майстора от Дебърската школа Дамян Янкулов Рензовски (1770 – 1834), зограф и строител от с. Тресонче. Заради гибелта му построяването на храма е било продължено от неговите синове. Църквата е била приключена и осветена на 1 май 1835 година в чест на Рождеството Богородично.

Към средата на ХIХ век по самодейност на скопския отличник Хаджи Георги в двора на църквата е било основано национално учебно заведение, а за преподавател е бил поканен възрожденецът Йордан Хаджи Константинов Джинот от Велес. Той самият се подписвал Йордан х. Константинов Джинот Български. Образователната институция по-късно е станало известна като българското педагогическо учебно заведение.

Медията напомня, че след основаването на Българската екзархия през 1872 година 90 % от популацията на Скопската община са минали под духовното управление на Екзархията.

Голяма част от инвентара на храма е потърпевша от бомбардировката на английски и американски самолети в нощта на 5 против 6 април 1944 година Върху светинята има следи от пожар и открити елементи от бомби, върху които се виждат надписи на британски. Това оборва изказванията на югославската агитация, че българите са унищожили храма, написа още изданието.

Novini.bg изрича своята признателност към Поглед.мк за предоставените материали.





Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР