Снимката, на която се виждат овъглените останки на бебе в

...
Снимката, на която се виждат овъглените останки на бебе в
Коментари Харесай

Снимка с овъглено израелско дете е оригинална, същият кадър с куче - генериран от изкуствен интелект

Снимката, на която се виждат овъглените остатъци на бебе в Израел, е истинска и не е манипулирана;Същият кадър, на който се вижда куче, вместо тялото на дете, е изфабрикуван с изкуствен интелект.
Това демонстрира инспекция на.

На 12 октомври в профила на израелския министър председател Бенямин Нетаняху в са оповестени три фотоси. На два от фотосите се виждат овъглени тела на деца, а на третата – окървавено бебе. За отговорни са посочени „ чудовищата от Хамас “.

„ Ето някои от фотосите, които министър председателят Бенямин Нетаняху сподели на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен “, написа още в статуса.

Същия ден американският колумнист и политически коментатор Бен Шапиро разгласява в Х една от фотосите с овъглени тела, пуснати в профила на Нетаняху. Няколко часа по-късно различен на платформата разгласява изфабрикувана версия на фотографията. На нея е отстранено тялото на дете и е добавено куче благодарение на изкуствен интелект. Дори създателят на колажа е написал в обявата към фотографията написа:

„ Отне ми 5 секунди, с цел да направя това. Вече не е мъчно да се направи безапелационна подправена фотография “.

На 24 октомври обявата в X е изтрита и е налична с онлайн архиватора.

В рамките на минути фалшифицираното изображение се популяризира в  социалните мрежи, този път с изказванието, че това е истинската фотография, а фрагментът с овъглените остатъци на бебе е генериран от изкуствен интелект. 

Потребители на мрежите вършат инспекции на изображението с онлайн стратегия за инспекция на достоверността му. Тя се споделя aiornot и е неточна – изображения, генерирани от изкуствен интелект, за достоверни. Такъв неакуратен резултат дава и със фотографията с овъгленото дете, оповестена от Нетаняху.

Всъщност вярното е, че фотографията с кучето е генерирана от изкуствен интелект. Това демонстрира разбор на изображението към този момент с прецизен онлайн инструмент – FotoForensics.

Проверката е направена от италианската за инспекция на обстоятелствата Open.online. Че фотографията с кучето е изфабрикувана може да се види и с просто око, тъй като липсват елементи в лапата на кучето. Това е добре прочут минус на изкуствения разсъдък – не съумява да пресъздаде достоверно ръце на човек, лапи на животни и други елементи от тела.

Междувременно погрешното изказване, че фотографията на изгореното дете е изфабрикувана, се популяризира необятно на разнообразни езици и в още обществени мрежи. Изфабрикуваната фотография се популяризира и от български профили.

Под обявата хора споделят антисемитски мнения и теории на конспирациите. 

Потребители направиха прилика и с фрагментите от всеобщите убийства в украинския град Буча през 2022 година, за които погрешно се твърдеше, че са инсценирани.

Русия продължава да твърди, че фотосите на жертвите в Буча са инсценирани, макар множеството доказателства за осъществените закононарушения.

Независими една от друга инспекции на „ “, и Агенция Франс прес () изобличиха погрешните изказвания, че телата на убитите по улиците хора се движат. Проверка на опроверга погрешното изказване, че видеоклип демонстрира човек, димящ цигара в чувал за трупове в Буча – в действителност ставаше дума за фрагменти от снимането на съветски музикален клип от 2021 година
Проверено:
Снимката с овъглено дете, оповестена от израелския министър председател, е достоверна. Кадърът, в който на мястото на детето се вижда куче, е изфабрикуван от изкуствен интелект.

***

Авторът Дафина Кандова приключва обществени науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнороден път включва ползи като задълбочени проучвания на европейската миграционна рецесия и миграционните политики на Европейския съюз, както и проучване на въздействието на обществените мрежи върху потреблението на информация. Развива мощен интерес към развиването на цифровата памет и нейното въздействие върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с многообразие - има опит както в писането на публикации за активността на неправителствения бранш в България, по този начин и в ръководството на планове за създаване на слънчеви електроцентрали в Кения. Владее британски и френски език.

По текста работи и Георги Марчев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР