Снимката е илюстративна.Русия спря газопроводa Северен поток“ към Германия за

...
Снимката е илюстративна.Русия спря газопроводa Северен поток“ към Германия за
Коментари Харесай

Цените на газа всъщност паднаха – усилията на ЕС оказват влияние

Снимката е илюстративна.
Русия спря газопроводa „ Северен поток “ към Германия за три дни, считано от сряда, и цените на газа в действителност паднаха.

В сряда цената на газа на холандскaта борса TTF се търгуваше на 239,10 евро за мегаватчас, което е по-малко от 265,33 евро във вторник и много под рекордния връх от 346,52 евро в петък.

Това е знак, че напъните на Европейски Съюз да диверсифицира доставките, да понижи потреблението и бързо да запълни газовите складове преди зимата оказват въздействие върху пазара. Запасите от газ в газовите складове на блока са над 80% – равнище, което Европейски Съюз беше определил за 1 ноември.

„ Да продължим да пълним там, където равнището е към момента по-ниско, и да използван проекта на Европейски Съюз за понижаване на търсенето. Това ще ни помогне да преминем безвредно през зимата “, написа в Туитър еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Собствените складове на Германия са запълнени до 83%.

„ Правителството се приготви за обстановка, при която газът от Русия към този момент няма да тече надеждно “, написа в Туитър немският канцлер Олаф Шолц. „ Ето за какво успяхме да реагираме бързо и да напълним газохранилищата за зимата “.

Русия притиска и други клиенти. Преди тридневното прекъсване „ Газпром “ беше лимитирал „ Северен поток “ до една пета от естествения му потенциал и понижи или приключи доставките за дузина страни от Европейски Съюз. Той съобщи, че от четвъртък ще спре доставките за френската Engie поради спор за заплащане.

Дори и без цялостното затваряне на „ Северен поток “ доставките на Русия за Европейски Съюз са много под равнището от предходната година, когато на Русия се падаха 40% от доставките на газ за блока. Миналата седмица Русия е изпратила 856 млн. куб. м за Европейски Съюз, което е с 68% по-малко от същия интервал на 2021 година, съгласно мозъчния концерн „ Брюгел “.

„ Русия употребява газа като военно оръжие “, съобщи във вторник френският министър на енергийния преход Агнес Пание-Рунашер.

Политиката играе огромна роля за това кой ще получи газа. Унгария, един от дребното бранители на Кремъл в Европейски Съюз, в сряда разгласи нова договорка за закупуване на повече съветски газ.

„ Енергийните доставки за Унгария са сигурни “, съобщи представителят на държавното управление Золтан Ковач.
Притесненията остават
Липсата на паническа пазарна реакция на прекъсването на „ Северен поток “ от Русия за профилактика – изказване, което западноевропейските политици оспориха – не значи, че прекратяването на доставките от страна на Кремъл няма да има последици.

„ Ситуацията е напрегната и не може да се изключи по-нататъшно утежняване на ситуацията. В момента обаче доставките на газ в Германия са постоянни “, съобщи Bundesnetzagentur, немският регулатор на мрежата.

Дори и при малко по-ниските равнища от сряда, цените на газа към момента са към 10 пъти по-високи, в сравнение с преди година. Това се отразява на цените на електрическата енергия с помощта на структурата на пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз, при която крайната суровина, нужна за балансиране на търсенето – нормално газ – дефинира цената за целия пазар.

„ Цените на едро се покачиха внезапно в последно време и не престават да са на доста високи равнища “, предизвести Bundesnetzagentur. „ Предприятията и частните консуматори би трябвало да чакат доста нарастване на цените на газа. “

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз ще се срещнат на 9 септември, с цел да обсъдят обстановката, като се чака да прегледат краткосрочни ограничения за ограничение на цените, както и дълготрайно преустрояване на структурата на енергийния пазар на блока.

Германското държавно управление се готви за доста болежка тази зима, което министърът на стопанската система и климата Роберт Хабек даде да се разбере в сряда. Ще бъдат подхванати ограничения, с цел да се предотврати „ скокът на цените “, съобщи той след съвещание на немския кабинет.

Кабинетът разиска това, което про-бизнес министърът на финансите Кристиан Линднер назова „ голям пакет “ за облекчение на натиска върху потребителите и бизнеса – третата сходна самодейност от страна на Берлин. Хабек предизвести, че фирмите стопират производството си или приключват активността си поради високите цени на силата.

Въпреки отдръпването на пазара изпълнителният шеф на „ Газпром “ Алексей Милер в сряда настоя, че цените на газа ще бъдат още по-високи тази зима, „ в случай че актуалните пазарни трендове се запазят “.

Ако Русия натисне спусъка на газовото си оръжие и приключи доставките в по-дългосрочен проект, прекосяването през зимния сезон ще зависи от количеството газ в хранилищата, доставките на полутечен природен газ от снабдители като Съединени американски щати и намаляването на търсенето. Германия даде обещание да понижи търсенето с15 % и е на път да го направи, макар че други огромни пазари като Италия не са покрай това равнище.

„ Изглежда, че покачващите се цени на силата са предиздвикали потребителите да пестят газ. Големите предприятия вършат изключително съществени съкращения “, написа Международният валутен фонд в неотдавнашна оценка на обстановката в Германия.

И най-после, с цел да оцелеем през идващите месеци без злополука, ще ни би трябвало и малко шанс – зимата да не е доста по-студена от нормално.

Напредъкът на Европейски Съюз в запълването на запасите „ евентуално ще бъде задоволителен, с цел да се преодолее зимата, само че няма да бъде равномерен и цените ще останат доста високи “, сподели Александър Габуев, старши помощник във Фондацията за интернационален мир „ Карнеги “.

Текстът е оповестен в „ Политико “, заглавието и преводът са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР