Снимка7 БулфотоНационалният оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса

...
Снимка7 БулфотоНационалният оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса
Коментари Харесай

НОЩ: Мерките дават резултат. Няма червени зони, а оздравелите за седмица са двойно повече от новозаразените

Снимка7 Булфото

Националният действен щаб за битка с разпространяването на ковид оповестиха на брифинг, че ограниченията, които бяха подхванати преди няколко седмици, дават резултат. В страната към този момент няма области в алената зона. Излекуваните пациенти за миналите 7 дни са 16 000, като за последните 4 дни са 8500, а заболелите са съвсем на половина по-малко спрямо излекуваните, оповестява Българска национална телевизия.

Създадена е организация за пускане на имунизацията против COVID-19, която ще стартира на 27 декември в София, Пловдив и Бургас, а от идващия ден ще се разшири и в останалите регионални центрове. Ваксинацията ще бъде доброволна и безвъзмездна и ще започва с министъра на опазването на здравето, шефовете на лечебните заведения и работещите на първа линия лекари и медицински експерти.

Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов в границите на работно заседание, което министър председателят свика с представители на Националния действен щаб и имунизационния щаб.

" Към момента ограниченията извършиха това, което целяхме - да понижим броя на инфектираните и броя на умрелите. Нараства и броят на излекуваните. Въпреки, че ограниченията бяха най-либералните, допустимо най-леките и щадящи, които не минават в крайности, бяха точни и сложени на вярното място “, съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

Той беше безапелационен, че обстановката продължава да се следи непрекъснато и изрази вяра, че благодарение на имунизацията страната ни ще може да излезе от пандемията до края на идната година.

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов рапортува обстановката в България, като посочи, че към сегашния миг по индикатора 14-дневна заболеваемост страната ни е на 17-място по заболеваемост в Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство и на трето място по смъртност.

" По отношение на заболеваемостта у нас има трайна наклонност за спад. Под 500 сме на 100 000 души население заболеваемост, като към този момент няма области, които да са в алената зона. Излекуваните пациенти за последните 7 дни са 16 0000, като за последните 4 дни са 8500, а заболелите са съвсем на половина по-малко спрямо излекуваните “, съобщи министър Ангелов.

По отношение на имунизациите изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов уточни, че откакто Европейската организация по медикаментите даде позитивно мнение и Европейска комисия позволи използването на първата ваксина, имунизациите са изпратени към всички европейски страни. В България доставката се чака да бъде на 26 декември и на 27 декември да стартира имунизацията.

Главният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев уточни, че в допълнение още при започване на януари чакаме обилни количества, над 60 000 дози, тъй че доста бързо да се усили броят на хората, които ще бъдат ваксинирани.

" След здравните служащи, минаваме към домовете за обществени грижи за възрастни хора, за хора с умствени увреждания, които са доста, пръснати са в страната и ще стартираме имунизацията и при тях “, добави Кунчев.

В рамките на съвещанието ръководителят на имунизационния щаб Красимир Гигов посочи, че процесът на имунизиране е квалифициран писмено и логистично. Председателят на Националният действен щаб и шеф на ВМА Венцислав Мутафчийски и Директорът на " Пирогов “ Асен Балтов завиха, че ръководените от тях лечебни заведения са в подготвеност да се включат в процеса.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР