Снимка УикипедияСъпредседателят на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователните

...
Снимка УикипедияСъпредседателят на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователните
Коментари Харесай

От Скопие: Не сме станали македонци с декрет през 1944 г.

Снимка Уикипедия

Съпредседателят на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и просветителните въпроси Драги Георгиев съобщи във връзка изразената през вчерашния ден позиция на Българска академия на науките, че не вижда нищо ново в нея, заяви Дойче веле, представен от Българска телеграфна агенция.

" Това е общата позиция на всички лингвисти в България. Но това довежда до неуместна обстановка и връзките сред двете страни, естествено и работата на взаимната комисия ", сподели Георгиев.

Българската академия на науките през вчерашния ден изрази позиция, че официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език.

Позицията бе изразена в отговор на признатата от Събранието на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) " Харта за македонския език ", в която са конструирани исторически и езикови причини в отбрана на формалния литературен език на Република Северна Македония като обособен независим език с континуитет и генеалогия, определян в Скопие като " македонски ", напомня Българска телеграфна агенция.

Драги Георгиев сподели, че такава е била и атмосферата на срещите на комисията.  " Не може да се приказва за създаване на добросъседство, в случай че отхвърлят нашата история от втората половина на 19-ти век до 1944 година, и в случай че е възприето мнението, че през 1944 година с указ сме станали македонци във федеративна Югославия ", сподели той.

Според него, " в случай че сме две страни с преплетена история и в случай че България чака да израснем във връзка с някои въпроси от предишното, тогава и българите би трябвало да израснат във връзка с въпроси от сегашното ".

" Само по този начин може да се направи крачка напред ", споделя Георгиев, който не вижда в изразената от Българска академия на науките позиция образец, който да води към това, написа Дойче веле.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР