снимка: УикипедияНа тази дата в Болград, Бесарабия е създадена първата

...
снимка: УикипедияНа тази дата в Болград, Бесарабия е създадена първата
Коментари Харесай

28 юни 1858 г. - Създадена е Болградската гимназия

снимка: Уикипедия

На тази дата в Болград, Бесарабия е основана първата българска гимназия от Възраждането — Болградската гимназия.

Идеята за основаване на българско приблизително учебно заведение в българските колонии в Бесарабия принадлежи на българофила украинец Юрий Венелин, който през 1832 година предлага в Болград да се открие Централно учебно заведение и Национален български музей. Проектът му получава развиване едвам през 1857 година, когато турският султан назначава за властник на Молдова княз Никола Богориди - българин от Котел.

През месец януари 1858 година българските първенци в Молдавия изпращат писмо с молба от името на 39 села и град Болград до княз Богориди за основаването на гимназията. С самодейността се ангажира персонално и Георги Раковски, който е другар на княза от детските си години и интензивно ходатайства пред него в интерес на тази идея. Болградската гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “ е учредена на 28 юни 1858 година с хрисовул (грамота) от княз Никола Богориди.

Училището е налично както за българските преселници, по този начин и за всички други искащи да учат там. Всички предмети се преподават на български и румънски език.

Гимназията е тържествено открита на 1 май 1859 година с първи и втори гимназиален клас. Александър Теодоров-Балан написа в една своя мемоарна книга за младите си години:

„ През устройственото повремие на Болградската гимназия нейният живот е текъл прекомерно умерено както в образователно, по този начин и в публично отношение. Тогава нейните учители са радили повече и книжевно, а нейната печатница е изкарала значими български издания. През следното повремие, от 1870 година до Руско-турската война, се чувствува все по-осезателно да тупти един шовинизъм, към този момент не организационен, само че политически, тласкав, без устойност.

Случи се да дойдат за обучение в гимназията неколцина юноши из България, следвали на сръбски стипендии в Белградски учебни заведения и напуснали заради някакви неприязни по отношение на тяхната българска националност: Димитър Йосифов от Прилеп, различен от Видин, а трети, Атанас Хитов от Сливен... Тяхното дохождане в Болград съответства и с учителството на Василь Стоянов. Разкази на тия юноши за видено и патено в сръбската столица и другаде или за претърпяно в техните родни места, занимаваха живо мозъците и въображението на локалните болградски възпитаници... Между нас затече една нова бликам: тя се насочваше към самообучение и българщина. “


След възобновяване на съветската власт в Южна Бесарабия през 1878 година в гимназията се ускоряват процесите на русификация.

Като предписание възпитаниците на гимназията постъпват да продължат образованието си във висше в най-близкия Императорски новорусийски университет.

През 2001 година се подписва протокол сред България и Украйна, според който преподаването в гимназията минава на български език.

 

Obekti.bg

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР