Снимка УикипедияМихаил Горбачов става първият (и последен) президент на СССР,

...
Снимка УикипедияМихаил Горбачов става първият (и последен) президент на СССР,
Коментари Харесай

На този ден: Избират Горбачов за президент на СССР

Снимка Уикипедия

Михаил Горбачов става първият (и последен) президент на Съюз на съветските социалистически републики, с мандат 15 март 1990 година - 25 декември 1991 година Избран е от Конгреса на националните депутати. Роден е на 2 март 1931 година в с. Приволное  край Ставропол. Има тежко детство по време на тоталитарния режим на Сталин - баба му и дядо му са били депортирани за това, че били „ кулаци “, написа " Марица ".

Горбачов влиза в Комунистическа партия на Съветския съюз през 1952 година на 21 г. През 1966 година приключва и „ Аграрна стопанска система “ във върховен селскостопански институт, има и тапия за правист от Московския държавен университет. Същевременно развива и политическа кариера - в началото в рамките на Ленинския комсомол, а след това - и в КПСС. 

Политическа поддръжка получава от  Юрий Андропов, началник на КГБ и общоприет секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз след гибелта на Брежнев. След гибелта на Константин Черненко, по предложение на външния министър Андрей Громико, на 11 март 1985 година Михаил Горбачов е определен за общоприет секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз.

Във вътрешноикономически проект Горбачов се пробва да реализира стопански промени за повишение стандарта на живот, добили известност като „ перестройка “. 18 август 1991 година твърдолинейните комунисти в партията обаче са срещу всякаква метаморфоза на Съюз на съветските социалистически републики и организират преврат за събаряне на Горбачов от власт, с което се поставя и края на Съюз на съветските социалистически републики.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР