Снимка УикипедияКосмическият телескоп Хъбъл, който е в орбита от 1990

...
Снимка УикипедияКосмическият телескоп Хъбъл, който е в орбита от 1990
Коментари Харесай

Телескопът Хъбъл прекъсна нормалното си функциониране заради проблем с жироскоп

Снимка Уикипедия

Космическият телескоп " Хъбъл ", който е в орбита от 1990 година, сега е в така наречен безвреден режим поради проблем с един от жироскопите му, оповести НАСА, представена от Франс прес.

Функционирането на телескопа мина в безвреден режим предишния уикенд, откакто се оказа, че един от жироскопите му е развален. Те са от решаващо значение за ориентацията на телескопа и за обезпечаване на стабилността му по време на наблюдения, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Безопасният режим слага телескопа в постоянна настройка, до момента в който се откри решение на казуса и задачата бъде обновена, като сега се правят проби и разбори, с цел да бъде поправен разваленият жироскоп ", се споделя в официално съобщение на американското галактическо ведомство. " Хъбъл " и инструментите му са изцяло функциониращи и ще продължат да доставят изключителни научни данни в бъдеще. "

Понастоящем работят единствено два от жироскопите му, до момента в който за оптимални проучвания е нужно да действат трите жироскопа, въпреки че наблюдения са вероятни благодарение на един-единствен жироскоп.

" Хъбъл " ще възобнови научната си задача даже в случай че разваленият жироскоп не може да бъде поправен. В подобен случай наблюденията ще са с по-малък обсег, само че следствията върху изследователските качества на телескопа ще са лимитирани, увериха от НАСА.

" Миналия уикенд бе стресиращ - сподели Рейчъл Остън от екипа за задачата " Хъбъл ". - Знаехме, че това може да се случи. Функционирането на жироскопа продължи към 6 месеца по-дълго, в сравнение с предполагахме. "

" Хъбъл " е в орбита на 570 км от Земята, откакто бе изведен в космоса със совалката " Дискавъри " на 24 април 1990 година Той направи доста фотоси на Слънчевата система, Млечния път и далечни галактики. Изстрелването на свръхмощния галактически телескоп " Джеймс Уеб ", който би трябвало да размени " Хъбъл ", е планувано за месец март 2021 година

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР