Снимка УикипедияДнес турското външно министерство спешно привика посланика на Гърция.Дипломатът

...
Снимка УикипедияДнес турското външно министерство спешно привика посланика на Гърция.Дипломатът
Коментари Харесай

Анкара заплаши Гърция с война, Атина отговори

Снимка Уикипедия

Днес турското външно министерство незабавно привика посланика на Гърция.

Дипломатът е приказвал с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, който е отправил предизвестие по отношение на плануваното разширение на акваторията на Гърция, написа vesti.bg.

За последното заяви някогашният гръцки външен министър Никос Коцияс.

„ Гърция постоянно прави изказвания за 12-те благи. Тук нормално има популизъм. Ние желаеме да разгадаем въпросите за Егейско море по кротичък метод. Винаги, когато Гърция направи сходни изказвания, това провокира подобаващ отговор от нас и ние ги слагаме на мястото им. Гърците би трябвало вместо това да мислят по какъв начин да можем да разгадаем тези проблеми. Те знаят доста добре, че ние няма да допуснем сходно решение ”, е декларирал Чавушоглу.

„ Турското държавно управление няма да допусне разширението на гръцките териториални води до 12 морски благи ”, е подчертал той.

Бившият гръцки министър на външните работи Никос Коцияс, който подаде оставка предходната седмица, съобщи в събота, че Атина възнамерява да разшири териториалните си води в Йонийско море,  на запад от страната, без да загатва споделяното с Турция Егейско море.

Чрез представителя си Александрос Гениматас гръцкото външно министерство отговори през днешния ден остро на Чавушоглу.

Гениматас съобщи, че решението за уголемение на териториалните води от 6 на 12 морски благи принадлежи извънредно на Гърция, която има право да го вземе, когато и както откри за добре.

Според гръцкото външно министерство това е законно и неотменимо суверенно право на странната съгласно интернационалните контракти и не може да бъде подлагано на подозрение или да бъде поставяно за обект на договаряния.

Турция обаче е безапелационна, че няма да одобри такива дейности, които не са контрактувани в границите на двустранно съглашение, като на гръцкия дипломат е било напомнено решение на турския парламент от 8 юни 1995 година, който, при положение, че Гърция разшири териториалните си води в Егейско море, дава право на държавното управление да разгласи война.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР