Снимка: ТрудВодевил нарече ген. Тодор Бояджиев съмненията за отравянето на

...
Снимка: ТрудВодевил нарече ген. Тодор Бояджиев съмненията за отравянето на
Коментари Харесай

Тодор Бояджиев: Гебрев търси известността на Скрипал - водевилна история

Снимка: " Труд "

Водевил назова ген. Тодор Бояджиев подозренията за отравянето на оръжейния необут Емилиян Гебрев по сходство на Скрипал с нещо като " новичок ".

Вчера българските управляващи изнесоха данните от следствието, съгласно което такова нещо няма и става въпрос за пестициди в салатата и кафето. Но визитата и престоят у нас на един от тримата съветски сътрудници, нарочени от английското следствие, съответствува с натравянето от пестицида в руколата от ресторанта.

Бившият шпионин и някогашен основен секретар на Министерство на вътрешните работи е безапелационен, че нашият предприемач просто търси известността на Скрипал.

" Ако " новичок " е употребен на 24 април 2015 година и не е дал търсения резултат, кое разузнаване 4 година по-късно ще тръгне да употребява нещо, което се е потвърдило като неефективно. Това е водевилна история ", отсече Тодор Бояджиев по Българска национална телевизия.

Според него няма по какъв начин нечие разузнаване да стои зад сходни акции, тъй като и двете интервенции - по отравянето на някогашния съветски сътрудник Скрипал, и на Гебрев, са изпълнени на ниско професионално равнище. Според него при Скрипал става въпрос по-скоро за персонално възмездие, осъществено от " заслепени от отплата " разкрити от него британци, работещи за съветските служби. А шумът по случая в този момент е в резултат на изтекла информация от английските или българските служби, разследвали версията за отравяне. След това тази версия е била поета от политиците, с цел да се отклони вниманието от Брекзит, разяснява Тодор Бояджиев. Ексразузнавачът не счита също по този начин, че изборите в България ще бъдат манипулирани от съветската страна, интерес от операции имат партиите.

По същото време, до момента в който Бояджиев дефинира отравянето на Гебрев като " водевилна история ", специалист по химически оръжия разяснява по Нова, че веществото хлорпирифос, което е ял в салатата предприемачът, не е от групата на отровните субстанции като " новичок " . Той е от групата на фосфорорганични пестициди. Той е един от мощно токсичните инсектициди, само че няма нищо общо с " Новичок ", сподели доцент Иван Попов ”.

В руколата може да се съдържа като остатъчни количества в растениевъдството. Но това са толкоз незначителни количества, че не могат да доведат до това отравяне, за което става въпрос,  обясни  още доцент Попов. Същото съобщи и основният прокурор Сотир Цацаров още през вчерашния ден в Министерски съвет въз основата на експертизата към следствието.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР