Снимка: ТК Черно море-ЕлитТенисистът от варненския клуб Черно море Елит“

...
Снимка: ТК Черно море-ЕлитТенисистът от варненския клуб Черно море Елит“
Коментари Харесай

Варненски тенисист в основната схема на „Ролан Гарос“

Снимка: Търговска колегия Черно море-Елит

Тенисистът от варненския клуб „ Черно море Елит “ Пьотр Нестеров ще взе участие в главната скица на „ Ролан Гарос “ при юношите до 18 години. Двамата с неговия персонален треньор Кристиян Илиев към този момент отпътуваха за Париж, а присъединяване му в шампионата ще стартира на 6 или 7 юни. През тази година на „ Ролан Гарос “ при юношите квалификации не се играят, поради ковид. В шампионата вземат участие най-хубавите 64 в международната класация за тази възраст. 

След като всички родни тенисисти при мъжете и дамите към този момент отпаднаха, Пьотр остава единственият представител на България в „ Ролан Гарос “. „ Това не ме тормози, повече ме стимулира. Искам да покажа на какво съм кадърен и се надявам хората да ме поддържат “, разяснява Пьотр. Двамата с персоналния му треньор Кристиян Илиев не си слагат съответни цели и знаят, че всяка победа на шампионат от сходен сан ще е триумф. „ На това равнище няма слаби играчи. Чувствам се добре квалифициран, през предходната седмица завоювах и държавен шампионат за мъже в София, което ме кара да се усещам още по убеден в мачовете си при юношите. Надявам се да запазя отлична централизация във всеки един от мачовете си в Париж, тъй като считам, че това ще е решаващо. На това високо равнище всяка дребна пробойна може да се окаже съдбовна “, разяснява Пьотр. Тенисистът на „ Черно море Елит “ добави, че съгласно него психическата подготовка ще е по-решаваща от физическата за „ Ролан Гарос “. „ Който се оправи най-добре с напрежението и покаже най-хубавото от себе си ще успее. В Париж времето е изменчиво и се чака да има спирания на срещите, както и да се играят по-дълги мачове. В такива моменти е значимо всички детайли от подготовката на един играч да са на равнище “, отбелязва той.
Смятам, че Пьотр е добре квалифициран, безапелационен е персоналният му треньор Кристиян Илиев. „ Той подхожда доста съществено към подготвителния развой, ментално също е доста резистентен. Работим дружно към този момент 10 години, той дойде от Москва в България и в нашия клуб като дете. Беше на осем и половина. Благодарни сме на министерството на младежта и спорта и персонално на тогавашния министър Красен Кралев, който спомага, с цел да получи Пьотр българско поданство и да има право да се състезава в национални, а оттова и в интернационалните шампионати. Ние не забравяме хората и институциите, които са ни подали ръка, тъй като без тяхната поддръжка това нямаше да е действителност “, означи Кристиян Илиев.
Неотлъчно до двамата през годините са Българската федерация по тенис и варненският клуб „ Черно море Елит “, както и спонсорите на Пьотр – „ Софтелектроник “ и HEAD. Решаващи за триумфите са неуморните часове на тренировки и доверието сред Пьотр и Кристиян Илиев. „ Той е като мой втори татко и аз съм доста признателен за всичко, което е направил за мен “, отбелязва младият тенисист. „ Пьотр подхожда мъжки към всяка обстановка. Аз не спестявам рецензии към него, само че той в никакъв случай не се е огъвал. Винаги е бил доста сериозен и трудолюбив. Дори след дълго пътешестване, когато е пътувал цяла нощ, с цел да се прибере от шампионат, на сутринта е на подготовка. Предлагал съм му от време на време да остане у дома, с цел да си почине, само че той изрично е отказвал с претекста, че би трябвало да е на корта и да работи. По този метод се реализират триумфите – с доста труд и неизменност, с болежка и тъга... “, отбелязва треньорът Кристиян Илиев. Според него тенисът е един от най-трудните спортове, защото в един мач няма закрепено времетраене. Освен това състезателите пътуват през няколко дни за шампионати в разнообразни точки на света – с разнообразни условия на климата. „ Поради всички тези аргументи нашият спорт по никакъв начин не е лек, изисква огромни старания и адаптивност. Благодарен съм на Пьотр за неговите старания и неизменност в тренировките и съм уверен, че те ни се отплащат “, добавя Кристиян Илиев.
На въпрос, какъв брой надалеч може да стигне Пьотр на Ролан Гарос и двамата са безапелационни – при такава конкуренция, всяка победа е добре пристигнала. Наясно са, че на шампионат от сходен сан силите са изравнени, няма мощни и слаби играчи. Пьотр доближава до присъединяване с помощта на 36-ото си място в международната класация. От треньорския му щаб са уверени, че е кадърен и на по предно класиране, в случай че не е бил коронавирусът. Заболяването го е лишило от положително показване на шампионати от първа и второкласен в Испания, които да му донесат още точки за международната класация. Най-хубавото е, че към този момент е добре и е провел качествена последна фаза на подготовката преди „ Ролан Гарос “, която минава през край на интернационален шампионат в Румъния и купа за мъже от държавен шампионат в София. На какво е кадърен на „ Ролан Гарос “ единствено времето ще покаже, само че прогнозите са отлични за тенисиста, спечелил мастърса на осемте най-хубави до 16 години в Европа през 2018-а. Тази година е последна за него при юношите, тъй че го чака и най-важното предизвикателство – сполучливото прекосяване към мъжкия тенис, където, както неговият треньор споделя, дуелите са безкомпромисни.
Преди това обаче, да му стискаме палци на „ Ролан Гарос “, както и месец по-късно на „ Уимбълдън “. И на най-стария тенис шампионат Пьотр още веднъж ще играе в главната скица при юношите. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР