снимка Станислав СтояновАко държавата продължава в същия дух ще има

...
снимка Станислав СтояновАко държавата продължава в същия дух ще има
Коментари Харесай

Станислав Стоянов: Ако държавата продължава в същия дух ще има фалити на хотели

снимка Станислав Стоянов

Ако страната продължава в същия дух ще има банкрути на хотели. Няма хотелиер, който да не желае да си погасява заемите, само че сега няма с какво да го създадат хората. 

България е в намерено море и никой не ръководи кораба, който се лашка. Капитанът и моряците гледат какво ще се случи. Така разказва обстановката пред TravelNews Станислав Стоянов от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци и притежател на хотел “Кини парк ”.

Според него страната не подкрепя бизнеса и е абдикирала. Ситуацията е доста тежка и трагична. По думите му Българска народна банка и държавното управление би трябвало да вземат бързо решение за удължение на мораториума върху заемите, който изтича. Дори работилите хотели през миналото лято не могат да си покрият вноските поради трагико-комичния сезон, съобщи той. Стоянов е отворил обекта си, само че е достигнал претовареност приблизително към 25% за цялото лято. “Това беше сезон с клизма ”, акцентира той.

“Надявам се да ни отсрочат с една година лихвите по заемите. Поне да остане да си плащаме главницата. Не знам хотелиер, който да не желае да си заплаща заема, само че просто сега е тежка обстановката ”, разяснява хотелиерът. Мярката 60/40 за сезонните хотели към този момент не е работеща, тъй като не се генерират доходи. Масово се освобождават чиновници, които отиват на трудовата борса. “Ако страната продължава в същия дух ще има банкрути на хотели ”, уточни Станислав Стоянов. По думите му е извънредно време тя да се намеси, тъй като туризмът ще повлече след себе си и други браншове като финансовия, банковия, земеделието, хранително-вкусовата индустрия, превоз и петролната промишленост. “Ние сме свързани в едно зъбно колело и като се счупи едно зъбче, то стартира да прескача ”, изясни той.

Хотелиерът чака още по-лош летен сезон през 2021 година, тъй като рецесията с ковид се задълбочава. Няма никакви резервации за следващата година и нещата вървят още по-зле. Дори да се пусне имунизацията, хората няма да стартират да пътуват незабавно. Повечето ще ги е боязън и ще им би трябвало време да се провиснал чисто психически. Възстановяване ще има най-малко след 3-4 години, разяснява Станислав Стоянов. Самият той се учудва на оптимизма на Павлин Косев, ръководител на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и на други мениджъри на обекти. “Не съм чул притежател на хотел, който да споделя ура, че е работил през лятото на 2021 година ”, означи той.

Според него община Варна също тотално е абдикирала от подпомагането на бизнеса и се води сложен разговор с нейното управление. Вместо да поддържа бизнеса и да издава бързо разрешителни, тя ги бави. За едно нормално боядисване се молим с месеци, уточни още Стоянов. Община Варна трябвало да намерения да облекчи бизнеса и заплащането на локални налози.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР