снимка Ройтерс Компанията SpaceX влезе в историята на космонавтиката след

...
снимка Ройтерс Компанията SpaceX влезе в историята на космонавтиката след
Коментари Харесай

Space X изстреля успешно най-мощната съвременна ракета


фотография Ройтерс

Компанията SpaceX влезе в историята на космонавтиката след сполучливо изстрелване на ракетата Falcon Heavy, която е най-мощният актуален галактически уред. Изстрелването се случи тъкмо в 22:45 часа българско време на площадката в Кейп Канаверал (Флорида).

Собственикът на SpaceX Илон Мъск употребява теста за реклама на компанията си за произвеждане на електрически автомобили. За баласт бе употребен персоналната спортна кола на бизнесмена - блестящо алена Tesla Roadster. В нея бе мониторан манекен с бял скафандър, а на монитора на колата бе изписана прословутата фраза от " Пътеводителят на галактическия стопаджия " - " Без суматоха ". Планът е колата да застане на орбита сред Земята и Марс.

Може би най-интересната част от галактическото шоу беше следеното приземяване на двете странични степени на ракетата. Те са за многократна приложимост и съумяха да кацнат по едно и също време в уречената секунда на площадката за приземяване.

Проблем обаче се появи с първата степен от централната ракета. Тя трябваше да кацне на плаваща в Атлантическия океан платформа, която носи името " Аз към момента те обичам ". Сигналът от тази степен бе изгубен малко след отделянето й. Коментаторите се пробваха да обяснят спирането на сигнала със мощните трептения.

Falcon Heavy е конструирана да изведе в околоземна орбита близо 67 тона товар, което би коствало 90 милиона $ на старт.

Това е два пъти по-голям потенциал от най-голямата ракета в американската флотилия - Delta 4 Heavy на United Launch Alliance (ULA). Falcon Heavy може да се окаже съперник и на плана на НАСА, наричен Space Launch System (SLS). НАСА създава система, която би трябвало да води човек до Марс.

SpaceX има проект за три задачи на Falcon Heavy. Две би трябвало да бъдат с хора на борда, което включва даже туристическа обиколка на Луната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР