Снимка Президентство на БългарияПрезидентът на България проведе среща на най-високо

...
Снимка Президентство на БългарияПрезидентът на България проведе среща на най-високо
Коментари Харесай

Радев след разговора с Фон дер Лайен: Служебното правителство е готово да води активен диалог със Северна Македония

Снимка Президентство на България

Президентът на България организира среща на най-високо равнище, на която бяха разисквани отошенията на нашата страна със прилежаща страна.

„ Европейската интеграция изисква устойчиви и необратими резултати в построяването на добросъседски връзки на Балканите ”. Това съобщи президентът Румен Радев, който организира през днешния ден среща с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Португалия Антониу Коща, страната-ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Срещата се организира по самодейност на ръководителя на Европейската комисия и португалския министър председател преди изключителното съвещание на Европейския съвет в Брюксел.

Възможностите за постигането на прогрес в приемането на преговорна рамка и започване на договаряния за участие в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония беше акцентът на срещата.

Румен Радев напомни, че процесът на разширение на Европейски Съюз е външнополитически приоритет от над 10 години за страната ни и точно България е най-заинтересована от бързия напредък на най-близката ни страна на Балканите. Постигането на прогрес в процеса на европейска интеграция обаче следва да се основава на зачитането на човешките права и цялостното осъществяване на Копенхагенските критерии за участие в съюза.

Нуждаем се както от положителни образци в двустранните връзки сред България и Република Северна Македония, по този начин и от директен и открит двустранен разговор за разрешаване на проблемите, акцентира президентът. Румен Радев оцени като добър знак идното взаимно отбелязване на делото на светите братя Кирил и Методий от делегациите на България и Република Северна Македония в Рим и прикани и за политическа воля от страна на югозападната ни съседка за реализиране на съответни резултати по проблематичните въпроси.

Служебното държавно управление на България е готово да води деен разговор с Република Северна Македония в тази тенденция, както и за разискване на опциите за ускорение на процеса на европейска интеграция, съобщи Румен Радев. Държавният глава уточни също по този начин, че всяко допустимо решение за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз от Република Северна Македония ще бъде деликатно оценено и съпоставено с Декларацията на българския парламент и Рамковата позиция на страната ни по разширението на Европейския съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране от октомври 2019 година, написа nova.bg.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР