Снимка: Пресцентър на ОбСВарненски таксиметрови шофьори поискаха увеличение на минималните

...
Снимка: Пресцентър на ОбСВарненски таксиметрови шофьори поискаха увеличение на минималните
Коментари Харесай

Общинарите отрязаха таксиджиите във Варна за увеличение на цените, намалиха билетите за автобус №55

Снимка: Пресцентър на Общински съвет

Варненски таксиметрови водачи желаеха нарастване на минималните цени за транспорт на километър. Това се случи на днешното съвещание на ПК " Транспорт " към Общински съвет - Варна,  на което бяха разгледани две оферти за повишение на цената.

Искането на самостоятелния транспортен профсъюз " Авто 94 " бе цените да бъдат изменени на 1 лева за дневна и 1,10 лева за нощна. Според представителите на синдиката сегашните цени за километър пробег от 0,75 лева денем и 0,85 лева през нощта са под себестойността си и по този метод такситата се трансформират в директен съперник на градския превоз.  От " Авто 94 " казаха , че минималната цена е нереално ниска, което съгласно тях е довело до монополизиране на таксиметровата услуга от страна на централите, оповестиха от Пресцентъра на Общински съвет.

Другото предложение беше на Инициативен комитет на таксиметровите водачи във Варна. Те поискаха  дневната цена да бъде увеличена на 0,97 лева, а нощната да стане 1,07 лв.. Като претекст таксиметровите водачи показаха рецесията в сектора. Те са безапелационни, че има всеобщ отлив на водачи, а към този момент и недостиг на коли. По техни калкулации такситата в града са съвсем двойно по-малко и не престават да понижават. От Инициативния комитет настояват също, че поради огромния трафик се извършват доста по-малко курсове и успеваемостта на услугата е намаляла.

Транспортната комисия изслуша представителите на сектора, които за поредна година внасят искане за приемане на по-висок най-малък предел. Мнозинството общински съветници са на мнение, че цените на услугата се образуват напълно на пазарен принцип и отхвърлиха да одобряват предложенията. Същевременно членовете на комисията показаха подготвеност да обсъдят с сектора размера на годишния налог за таксиметров транспорт. „ В нашите пълномощия е да вършим корекции на данъка, само че не и да решаваме на какви цени да возят такситата в града “, посочиха съветници.

Тема на диалози бяха и таксиметровите стоянки. По време на съвещанието стана ясно, че ще бъде направена актуализация на местата за прекъсване на таксита. Част от пиаците, които от дълго време не се употребяват, ще бъдат отстранени, като в същото време бъдат обособени нови.  

Дискусия провокира предлагането картите на пенсионери и на хора с увреждания да важат за всички линии на градския превоз във Варна. Като образци бяха посочени градовете София, Пловдив, Бургас, Плевен, в които хората над 67 години пътуват с една карта из цялата мрежа. Изтъкнат бе и различен факт – няма различен град в България с толкоз ниска цена на картата. Съветниците разпоредиха да се направи стопански разбор на предлагането и за това по какъв начин то ще се отрази на финансовото положение на „ Градски превоз “.

Друго решение, което членовете на комисията взеха, бе да се понижи цената на билета по линия №55 от сп. " Кантара " до Варна. Пътуващите по този маршрут към този момент ще заплащат по 1 лев вместо по 1,60 лева

По време на съвещанието стана ясно също, че ще бъде пуснат превоз до Дома за остарели хора „ Св. Йоан Златоуст “. Заради дребния брой пасажери и положението на пътя до Дома ще пътуват микробуси, които ще се движат в сряда и в неделя.

В дневния ред фигурираше и предложение на Местна инициативна група за „ Галата “ за въвеждане на нощен превоз във Варна. Инициаторите упорстват нощем да се движат рейсове по линии 148 и 17А на период от 1 час. Един от претекстовете им да изискат нощен превоз е, че от ден на ден интернационалните компании, предлагащи аутсорсинг услуги, отварят офиси в града и работят с ексцентрично работно време. „ Доказано е, че градовете със система за нощен градски превоз обезпечават доста повече благоприятни условия за бизнеса, културния и развлекателния живот, туризма, усъвършенстват подвижността и подсигуряват по-висока сигурност както на пътя, по този начин и в кварталите “, показват те.

Съветниците препратиха предлагането за разглеждане по подготвеност от Комисията по транспортни схеми в Община Варна.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР