Снимка: Пресцентър на МВРПочетно консулство ще представлява интересите на Република

...
Снимка: Пресцентър на МВРПочетно консулство ще представлява интересите на Република
Коментари Харесай

България и Индонезия се споразумяха на остров Бали да бъде открито почетно консулство

Снимка: Пресцентър на Министерство на вътрешните работи

Почетно консулство ще съставлява ползите на Република България на индонезийския остров Бали, който става все по-посещавано място от наши туристи.

За това се договориха в Монреал външните министри на България и Индонезия Екатерина Захариева и Рътно Марсуди, оповестиха от пресцентъра на външното министерство, написа novini.bg.

Индонезия към този момент има двама почетни консули в България. Към септември 2018 година на заключителен стадий е даването на единодушие на българската страна за назначение на трети почетен консул у нас.

Последният случай, при който се наложи България да се намеси интензивно с консулска поддръжка на няколко десетки наши сънародници в Бали, бе при  изригването на вулкана Агунг. Тогава координацията бе поета от спешен щаб в посолството ни в Джакарта в подпомагане с консулските служби на други страни от Европейски Съюз, намиращи се на остров Бали.

“Откриването на почетно консулство ще помогне да реагираме по-адекватно при такива обстановки ”, съобщи българският външен министър.

“Поздравления за сполучливото председателство на Съвета на Европейски Съюз ”, обърна се министър Марсуди към Захариева.

Ръководителката на българската дипломация благодари за високата оценка и показа главните външнополитически достижение на Българското председателство.

Захариева и Марсуди разискаха редица настоящи въпроси от интернационалния дневен ред, измежду които Близкоизточния кротичък развой, миграцията и битката с радикализацията. Индонезия е най-голямата ислямска страна в света. 87 на 100 от нейното 262-милионно население изповядват исляма. През 2014 година Индонезия осъжда остро ИДИЛ и не разрешава разпространението на нейната идеология на територията на страната.

Външните министри на България и Индонезия установяваха, че макар позитивната наклонност в стокообмена, капацитетът на двете страни допуска доста по-значително нарастване на търговията.

За 2017 година двустранната търговия възлиза на 58.1 млн. щатски $, от които 19.2 млн. експорт и 38.9 млн. импорт. Индонезия е най-голямата стопанска система в Югоизточна Азия (АСЕАН) и 16-та в света. Член е на Г20.

Дипломатическите връзки сред България и Индонезия са открити на 20 септември 1956 година Българското посолство в Джакарта през днешния ден действа като районен център. Посланикът на България в Индонезия се акредитира и за Сингапур, Малайзия, Бруней и АСЕАН.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР