снимка пресцентър на Министерски съветС най-нисък дълг в цял ЕС

...
снимка пресцентър на Министерски съветС най-нисък дълг в цял ЕС
Коментари Харесай

Борисов за парите ни: Приключваме година с най-нисък дефицит и дълг в ЕС

снимка пресцентър на Министерски съвет

С най-нисък дълг в цялостен Европейски Съюз завършваме тежката 2020 година. Това се похвали Бойко Борисов.

Благодарение на виновното и вярно ръководство на финансите България завършва годината все още с най-нисък недостиг в цяла Европа и сме първи с Естония по най-нисък дълг. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на визитата си в осъвременената компресорна станция " Петрич ", съобщи.

Премиерът посочи, че макар извънредно тежката година, страната ни съумява да балансира разноските, да подкрепи бизнеса и да продължи да покачва приходите.

" Пандемията сътвори тежки условия за всички в света. Въпреки това направихме всичко допустимо, тъй че да балансираме разноските, да подпомогнем бизнеса, хората на първа линия, да продължим повишението на приходите, да поддържаме финансово месеци наред пенсионерите ", акцентира министър председателят Борисов.

Министър-председателят беше безапелационен, че България ще има най-правилното ръководство на пандемията и най-хубавият баланс сред използването на противоепидемичните ограничения и запазване здравето на хората.

" Ние влизаме в новата година с най-ниския дълг в Европа, с най-ниския недостиг. Ако някой приказва, че сме безотговорни, че това е разточителство, толкоз непросветеност не съм виждал ", съобщи министър председателят Бойко Борисов.

Министър-председателят акцентира, че в страната не престават да се извършват огромните енергийни и транспортни инфраструктурни обекти в изискванията на пандемия.

" Ние нашите планове сме ги създали. Септември и октомври, в случай че нашето държавно управление е в ръководство, за всичко сме си подготвили пари. Това е в отговор на тези разбирачи, критикари. Делата, които сме създали, ги демонстрираме. Не ги е направил различен и не може да ги направи различен ", означи Бойко Борисов.

Министърът на финансите Кирил Ананиев осведоми премиера Борисов, че проектът за социално-икономическите ограничения има позитивно отражение върху бюджета за 2020 година

" В края на годината вместо с 5,2 милиарда лева недостиг приключваме с 3,6 милиарда лева, което е 3 % от Брутният вътрешен продукт. Днес, в случай че ние нямахме пандемия, щяхме да приключим с нулев недостиг. Имаме и  преизпълнение на данъчните доходи ", съобщи финансовият министър. Ананиев уточни, че фискалният запас е към 8,5 милиарда лв. поради спестените 1,6 милиарда лв. от планувания недостиг.

" Имаме и преизпълнение на данъчните доходи с 1,5 % повече по отношение на положителната 2019 година, което значи, че ограниченията са дали отражение върху бизнеса и той е работил от самото начало, с някои изключения ", добави още министърът на финансите.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР