Снимка: Прессекретариат на президентаЗдравеопазването ни трябва да се модернизира. Това

...
Снимка: Прессекретариат на президентаЗдравеопазването ни трябва да се модернизира. Това
Коментари Харесай

Президентът: Здравеопазването ни трябва да се модернизира

Снимка: Прессекретариат на президента

Здравеопазването ни би трябвало да се модернизира. Това съобщи президентът Румен Радев.

От младите медици, избрали да останат да работят в България, зависи в огромна степен опцията за осъществяване на промени в българската здравна система. Като нация няма по какъв начин да реализираме амбициозни цели без дейно и новаторско опазване на здравето, ориентирано към бъдещето и с фокус към младежите в системата и тяхното развиване. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден на „ Дондуков “ 2 одобри млади специализанти по медицина. На срещата бяха обсъдени  провокациите пред професионалната реализация на младите медици в България и методите на решение на проблемите, допълват от прессекретариата на президента, съобщи през днешния ден.бг.
 
Като съществени дефекти бяха разпознати лимитираната опция за специализация, изискванията на труд и ниското заплащане, които демотивират дипломиралите се лекари да се осъществят в българската здравна система. Държавният глава означи инициираните от служебното държавно управление промени в нормативната уредба, засягаща специализацията на младите лекари в България. Румен Радев уточни, че чака измененията да създадат по-привлекателни изискванията за работа на  медиците, които стартират своята кариера у нас.
 
По думите на Румен Радев водещ приоритет в работата на бъдещо постоянно държавно управление би трябвало да бъде увеличение на опциите за специализация на младите медици с дейното присъединяване на страната. В момента едвам 20% от завършващите лекари могат да стартират специализации „ държавна поръчка “.
 
Проблемът със забележителните диспропорции във възнаграждението на другите позиции на медиците в общински и държавни здравни заведения също би трябвало да бъде решен, акцентира президентът. Румен Радев уточни, че въвеждането на електронно опазване на здравето и електронна здравна карта ще способства за повече правдивост и изясненост в системата. „ Необходимо е да се работи за по-добро прогнозиране на потребностите и по-голяма предвидимост в кариерното развиване на младите медици, с цел да получават те по-качествено образование, както и следваща реализация в болничните заведения у нас “, съобщи президентът.
 
На срещата със специализантите беше разисквано и неравномерното систематизиране на човешките и софтуерни запаси в здравната система, което затруднява достъпа до качествено опазване на здравето в огромен брой обитаеми места в страната. В диалога с президента младите лекари показаха мнение, че университетите също би трябвало да се включат интензивно в обезпечаването на следдипломна подготовка на студентите по медицина. По думите им трудът на специализантите е от основно значение за ежедневното действие на здравните заведения.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР