Снимка: ПРБПрокуратурата е внесла в спецсъда обвинителен акт срещу бивш

...
Снимка: ПРБПрокуратурата е внесла в спецсъда обвинителен акт срещу бивш
Коментари Харесай

Бивш кмет на Ловеч отива на съд заради увеселително влакче

Снимка: Прокуратура на Република България

Прокуратурата е внесла в спецсъда обвинителен акт против някогашен кмет на Ловеч, шеф на компания и началник на план. Това се похвалиха от държавното обвиняване, без да оповестяват имена. С влизането в действие на европейския правилник GDPR правосъдните институции започнаха да цензурират и обезличават известията си, въпреки и ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни не един път да изясни, че това не се постанова. Висшият правосъден съвет още не е взел мнение по тематиката.

Бившият ловешки кмет е упрекнат в занемареност, шефът на компанията, спечелила социална поръчка за доставка на атракционно влакче за общината - за документно закононарушение, а ръководителят на план - за занемареност и документно закононарушение.

Прокуратурата твърди, че Община Ловеч, представлявана от кмета, кандидатствала по скица за даване на безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия " Регионално развиване ". Проектът бил за 4 358 180,78 лева, като една от дейностите по него е закупуване на атракционно влакче с 2 вагона, с цена почти 360 000 лева

За това била предоставена социална поръчка " Доставка на атракционно влакче - локомотив с два вагона ". Явилият се единствен претендент предложил цена, близка до заложената. Тъй като компанията не разполагала с атракционно влакче, което да дава отговор на поставените условия, показала преправени документи за техническите параметри и характерности на влакчето, с цел да отговори на заданието на поръчката. Така на 3 септември 2014 година е подписан контракт и на 5 ноември влакчето е доставено в Ловеч.

При приемането на влакчето участвал единствено кметът. Сглобили влакчето и създали 2-3 обиколки. Влакчето е било признато, без да са изпълнени отговорностите по приемане, без да са извършени проби и проби, като не е направена никаква инспекция дали действителните му параметри дават отговор на тези, заложени в публичната поръчка.

В подписания на идващия ден приемо-предавателен прокол от ръководителя на плана е посочено, че оборудването е признато без забележки, само че без да са осъществени никакви действителни и относими дейности по приемане. Сумата на влакчето е преведена на изпълнителя, само че заради несъответствията в техническите параметри е била наложена финансова промяна на общината и тя върнала напълно предоставената сума на Министерство на регионалното развитие. Доставеното влакче не можело да извършва функционалностите, за които е закупено, като свързващ детайл сред туристическите атракции в града.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР