Снимка: Правителствен пресцентърМинистър-председателят Бойко Борисов се срещна с Московския и

...
Снимка: Правителствен пресцентърМинистър-председателят Бойко Борисов се срещна с Московския и
Коментари Харесай

Борисов към руския патриарх Кирил: Имаме прекрасни отношения между двата народа

Снимка: Правителствен пресцентър

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който е на посещаване в България по случай 140-годишнината от освобождението на страната от османска власт, написа Канал3.бг.

“Имаме прелестни връзки сред двата народа и Вашето наличие в днешния ден го удостоверява, за което Ви благодаря ”, сподели българският министър председател. Той уточни, че с изключение на Освобождението и националния празник на страната, България през днешния ден отдава респект и към починалите воини в Руско-турската война, най-вече от които са от Русия.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че във времето, в което е министър-председател на България, държавните управления са отпуснали над 140 млн. лева за ремонт и създаване на нови православни църкви и манастири.

“Продължаваме, доколкото Господ ни дава сили и благоприятни условия, колкото може да създадем за Църквата. Такива светини като Бачковския, Троянския, Рилския манастир, толкоз доста църкви, в това число взривени в тези времена, изградихме, реконструирахме, ремонтирахме, изписахме отначало и това българският народ го почита ”, уточни Борисов и добави, че разчита доста православието да води народите ни към положителни каузи.

Руският патриарх Кирил акцентира, че в Руско-турската освободителна война Русия е била водена от разбирането, че българите са приятелски, православен народ, а не от политически цели. “Това демонстрира, че православната религия е голяма духовна мощ ”, сподели съветският патриарх и означи, че на Шипка през днешния ден е видял жива тази традиция.

" Смятам, че тази традиция, която произлиза от дълбините на националния живот, е велика мощ. Дай Боже, тази мощ да резервира вечно единомислието на нашите нации, а междудържавните връзки да се дефинират, отчитайки същинските настроения на хората “, уточни патриарх Кирил, отбелязвайки отличните приятелски връзки сред православните църкви на България и Русия. 

Министър-председателят осведоми патриарх Кирил и за външната политика на България. " Нашата политика за Балканите не е ориентирана против нашите огромни съседи – нито против Турция, нито против Русия.

Точно противоположното – ние разчитаме, че дружно със съседите, с цяла Европа, ще работим освен за нормализиране на връзките, а да градим и да дадем опция на нашите нации да живеят в мир и независимост, в благополучие.

Без Бог нищо не можем да създадем и не се и опитваме ”, сподели Борисов.

Премиерът насочи и благодарности към президента на Руската федерация Владимир Путин и министър-председателя Дмитрий Медведев за поздравленията по случай националния празник на България. 

На срещата участва и българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и свещеници от Българската православна черква.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР