Снимка prakticheska-pediatria.netЕдин от хората, посветили живота си на здравето на

...
Снимка prakticheska-pediatria.netЕдин от хората, посветили живота си на здравето на
Коментари Харесай

Един от най-известните педиатри у нас проф. Недкова е тежко болна, НЗОК отказва лечение

Снимка prakticheska-pediatria.net

Един от хората, посветили живота си на здравето на плевенските деца и децата на България, посреща празника в интензивното поделение на Онкохематологията в Mедицински Университетски Център в Хановер, Германия. Освен с рядкото си и тежко заболяване, проф. Ваня Недкова би трябвало да се бори и с отчаянието, и огорчението си в резултат на отхвърли за финансиране на лекуването от НЗОК. За фрапиращия случай оповестиха околните й пред.

Проф. Ваня Недкова е началник Катедра Педиатрия в Медицинския университет – Плевен, Началник клиника по Детски заболявания – УМБАЛ „ Д-р Г. Странски “ – Плевен, Републикански съветник по Педиатрия за Централна Северна България.

Ето и целият текст на отвореното писмо, изпратено до нашата медия:

От Д-р Петър Илиев Коларов, Консултант по Психиатрия, NHS, Лондон, Англия и

Д-р Надя Илиева Коларова-Янева, дм, гл. помощник Катедра Педиатрия, МУ – София

Обръщаме се към Вас в качеството ви на медия, която пази публичния интерес и неведнъж е заставала на страната на жителите в битката им с институциите за правдивост. Правим го след дълга битка с институциите и неналичието на поддръжка от тяхна страна, и с вярата, че публичният отзив, който може да предизвикате, може да помогне за справедливото разрешаване на случая, който визира човек, посветил живота си на българското детско опазване на здравето.

Обръщаме се към вас след отхвърли на НЗОК за финансиране на лекуването на нашата майка Проф. Ваня Недкова Недкова- Коларова, дм, Ръководител Катедра Педиатрия – МУ – Плевен, Началник клиника по Детски заболявания – УМБАЛ „ Д-р Г. Странски “ – Плевен, Републикански съветник по Педиатрия за Централна Северна България, Външен съветник на НЗОК за лекуване на деца в чужбина, Член на Управителният съвет на Българската педиатрична асоциация.

За страдание, преди 1 година нашата майка бе диагностицирана с тежко и рядко заболяване – Неходжкинов Т-лимфом - ангиоимунобластен вид. Това е заболяване, известно със своя непридвидим ход и мъчно реализиране на дълготрайна ремисия.

Поради своята релативно рядка периодичност, международният опит за лекуване на това заболяване е стеснен и липсват ясни правила за лекуването му, с изключение на в няколко профилирани международни центрове. Един от тези международни центрове в Европа е клиниката по Онкохематология Меdizinische Hochschule (MHH), Хановер, Германия.

В България досега бе извършено 10-месечно лекуване с химиотерапия, което за жалост не докара до постигането на ремисия и ние започнахме да търсим варианти за спасяването на нейният живот. Нашето изследване измежду сътрудници и специалисти в региона ни сподели, че в България лечебните благоприятни условия са изчерпани, предвид на извършеното към този миг лекуване, нейната възраст и неналичието на реализиране на хематологична ремисия. Бе ни обяснено също по този начин, че в България има стеснен клиничен опит в лекуването на тъкмо това рядко заболяване и че единствената опция за продължение на лекуването и реализиране на хематологична ремисия е осъществяване на автоложна трансплантация, която не се ползва в България при пациенти, непостигнали ремисия и над 68-годишна възраст, което изключваше опцията нашата майка да продължи лекуването си в България.

Преди към месец организирахме консултация с Проф. Гансер, МНН, Хановер, Германия, един от водещи международни експерти в региона, на която той ни даде своето експертно мнение, че при удостоверение на диагнозата, тя е подобаваща за реализиране на автоложна трансплантация даже и при непостигната ремисия. Проф. Гансер ни даде данни за успеваемостта на този вид лекуване в тяхната клиника, която е 40% успеваемост при 1 % смъртност. За съпоставяне данните в България при пациенти в ремисия и извършено сходно лекуване е към 5% успеваемост, при липса на справедливи данни за смъртността, заради децентрализираният метод, посредством който се лекуват тези болести в България. От горепосочените данни е видно, че лекуването на това заболяване в клиниката в Германия е с позитивно съответствие цена/полза и е ценово дейно, съпоставено с данните за България.

След отправена от нас молба за финансиране от НЗОК за продължение на лекуването й в МНН, Хановер, Германия, нейният случай бе прегледан от две комисии специалисти от НЗОК. За страдание, първата комисия по трансплантология, която бе формирана от трима члена, изрече мнение за ОТКАЗ от лекуване, като решението не бе единомислещо. Управителят на НЗОК не подписа това решение и върна случая за преразглеждане към Комисия от разширени, външни специалисти. Позицията на екпертите и в този случай не бе единомислеща, само че надви позицията на Националният съвет по онкохематология за ОТКАЗ от лекуване.

В мненията си членовете на комисията, изказали мнение за ОТКАЗ от лекуване, разказват, че лекуването може да бъде осъществено в България, без да показват съответни клинични данни за ефикастността и успеваемостта на провежданите в Онкохематологичните центрове в България сходни лекувания, както и опита си с пациенти, страдащи от ангиоимунобластен Неходжкинов Т-лимфом, непостигнали ремисия и на възраст над 68 години.

Още повече ни учуди обстоятелството, че в претекстовете за отвод от НЗОК е взето мнението от двама от специалистите, от които единият е на непосредствено послушание на другия, което в целия свят е считано за неетично, заради заплахата за оказване на въздействие върху изявлението на мнение и взимането на решение.

В нашето обезсърчение, ние се обърнахме и към Министъра на опазването на здравето.

Междувременно клиничното положение на нашата майка се утежни. За да спасим нейният живот, ние събрахме нужната сума от 170 000 евро за започване на лекуването в клиниката в Германия, като използвахме нашите персонални спестявания и заеми от родственици, другари и финансови институции. За страдание, настъпиха следващи затруднения от лекуването и все още тя е в Интензивно поделение в МНН Хановер.

Позволяваме си да изкажем своята признателност към Д-р Хрисчев и екипа в Клиниката по Онкохематология УМБАЛ „ Св. Иван Риски “ София, които организираха химиотерапевтичното й лекуване. Изказваме голямата си признателност към Проф. Григор Горчев, Проф. Славчо Томов и техния екип в УМБАЛ „ Света Марина “ Плевен, които овладяха затрудненията, съпътстващи нейното химиотерапевтично лекуване, демонстрираха извънреден професионализъм и човещина и оказаха незаменима професионална и персонална помощ за това тя да продължи своята борба за живот.

С оглед на изложеното и неналичието до този миг на поддръжка и подпомагане от институциите в Република България, Ви молим в качеството на медия с необятно публично доверие, да дадете публичност на проблема и да помогнете за заслужено отношение на институциите към живота на доктор Ваня Недкова Недкова- Коларова.

Молим за Вашата помощ и за събирането на нужните финансови средства, с цел да може нашата майка още веднъж да се върне към своето предопределение – да лекува болните български деца и да образова бъдещите и сегашни български лекари.

За поддръжка:

Банкова сметка

Ваня Недкова Недкова-Коларова

IBAN BG74UBBS88881000067222

BIC UBBSBGSF

Банка: ОББ

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР