Снимка PixabayВ Румъния мерките се затягат. Страната с нови рестрикции. ...

Снимка PixabayВ Румъния мерките се затягат. Страната с нови рестрикции.

Отново вечерен час в Румъния

Снимка Pixabay

В Румъния ограниченията се стягат. Страната с нови рестрикции. От понеделник се стягат противоепидемичните ограничения на фона на нарастване на новите случаи на КОВИД-19 и на смъртните случаи от болестта, оповестява Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Правителството обяви, че още веднъж влиза в действие вечерен час. За досег до множеството социални пространства ще бъде наложително представянето на здравен пропуск, а учениците ще излязат в двуседмична почивка.

Мерките уголемяват рестриктивните мерки, които към този момент бяха наложени в градовете с висока заболеваемост. Новите рестрикции бяха утвърдени от краткотрайното държавно управление късно в петък. 
Този месец Румъния записва рекорден брой нови и смъртни случаи от КОВИД-19, а здравната система доближи точка на изкривяване. Страната е на второ място в Европейски съюз по най-невисок % на имунизация.

" Положението е пагубно ", съобщи през вчерашния ден заместител вътрешният министър Раед Арафат. " Други страни минаха през това, когато нямаше разполагаем оръжие, а точно ваксина ", означи той. " Озовахме се в тази обстановка, в случай че има ваксина, тъй като болшинството от нас не желае да се имунизира. Тази обстановка можеше да бъде избегната ", уточни Раед Арафат.
Новите противоепидемични ограничения ще бъдат в действие за период от 30 дни и включват ограничаване на напредването след 22,00 ч. и затваряне на магазини и заведения за хранене в 21,00 ч.

Само имунизираните хора и тези, които са се възстановили от заболяването, ще имат досег до множеството несъществени социални пространства. Достъпът до магазини и аптеки не е стеснен. Църковните служби също ще могат да се посещават без здравен пропуск.

Носенето на защитна маска на публично пространство още веднъж става наложително от понеделник, а сватбите и други частни празненства ще бъдат неразрешени.

Правителството прикани работодателите да изпратят половината от чиновниците си на работа от у дома.

Малко над една трета от пълнолетното население на Румъния е изцяло имунизирано против КОВИД-19 на фона на съмнение към държавните институции и акции по дезинформация, означава Ройтерс.

Тази седмица имунизационната акция набра скорост, откакто хората явно реагираха на трагичната картина на претъпкани лечебни заведения и умиращи хора. В петък над 86 000 души получиха първа доза от имунизацията, което е рекорден брой за едно денонощие в Румъния, показва организацията.

Източник: petel.bg