Снимка PixabayУмерени температури се очакват през октомври. Нормален в климатично

Снимка PixabayУмерени температури се очакват през октомври. Нормален в климатично ...

До 27 градуса през октомвриСнимка Pixabay

Умерени температури се очакват през октомври. Нормален в климатично отношение ще бъде настъпващия месец октомври, прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология, съобщава

Средната месечна температура и месечната сума на валежите да бъдат около нормата. Най-високите температури ще бъдат между 22 и 27 градуса, а най-ниските – между минус 1 и 4 градуса. Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в югоизточните райони – между 60 и 90 литра на квадратен метър, а в планините – от 80 до 100 литра на квадратен метър.
 
След слънчевото и сравнително топло начало на месеца, още на 2 октомври от североизток-изток ще проникне по-хладен въздух. Облачността ще е разкъсана, по-често предимно значителна, без съществени валежи. През последните дни от десетдневието североизточният пренос ще отслабне и температурите слабо ще се повишат.

През второто десетдневие времето ще бъде по-променливо, с условия за превалявания и усилване на вятъра. По-голяма е вероятността за преминаване на атмосферни смущения около 12-13 октомври и около 16 октомври. През повечето дни от десетдневието температурите ще бъдат по-високи от обичайните, около средата слабо ще се понижат.

В началото на третото десетдневие ще има повишена вероятност за обстановка с валежи, но след това тенденцията е да бъде по-спокойно, с условия за характерните мъгли и ниска слоеста облачност в сутрешните часове, но през деня – и със слънчеви часове.

Температурите ще се понижат и ще станат близки до обичайните.

Проверка на фактите:Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg