Снимка PixabayСъс Заповед № РД-01-724 /22.12.2000 г., издадена от министъра

...
Снимка PixabayСъс Заповед № РД-01-724 /22.12.2000 г., издадена от министъра
Коментари Харесай

Бързите антигенни тестове се добавят като лабораторна диагностика на COVID-19

Снимка Pixabay

Със Заповед № РД-01-724 /22.12.2000 година, издадена от министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов, бързите антигенни проби се прибавят като лабораторен аршин в дефиницията за случай на COVID-19, което основава спомагателна опция за лабораторна диагностика на болестта в страната.

Лицата с позитивен антигенен тест щe бъдaт регистрирани като доказани случаи на СОVID-19 в Единния информативен портал и ще подлежат на 14-дневна изолираност, а техните близки контактни лица - на 10-дневна карантина, ред, прилаган и при случаите, доказани с PCR проби.

Провеждането на бързи антигенни проби ще се прави от лечебни заведения (самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински и диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за незабавна здравна помощ, сложни онкологични центрове) и РЗИ.

Прилагането на бърз антигенен тест следва да се прави съгласно посочените в заповедта критерии, които включват при заболели лица - осъществяване в границите на 5 дни от началото на клиничната картина, а при контактни лица - в границите на 7 дни от последния контакт със инфектиран с ковид.

При лица с съществуване на клинични признаци, отговарящи на критериите за COVID-19 и негативен резултат от бърз антигенен тест, следва да се организира проучване по метода PCR, а при неспособност да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни.

Направените досега бързи антигенни проби няма да се включат със задна дата в формалните данни за доказаните в страната случаи.

С целия текст на Заповедта може да се запознаете ТУК.

/24 часа

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР