Снимка PixabayРядко явление се наблюдава тази вечер в небето над

...
Снимка PixabayРядко явление се наблюдава тази вечер в небето над
Коментари Харесай

Рядко явление - медузи в небето над България, самолетите са в опасност

Снимка Pixabay

Рядко събитие се следи довечера в небето над България.

Това е вирга, именуван от време на време " Медузите на небето ", показват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представени от Виргата съставлява забележима линия от дъжд, който пада от облак, само че се изпарява или сублимира преди да е достигнал земната повърхнина. Треминът произлиза от латинската дума " virga ", която значи „ вейка “ или „ клонка “. В небето наподобяват като леки кичури, които са прикрепени към основата на облак и постоянно са най-поразителни като панорама, когато са осветени от червен залез с лек вятър, разширяващ сходните на опашка облаци и ги прави дъговидно закривени.

Вирга са следи от превалявания, които за непряк наблюдаващ ясно се вижда, че падат от долната основа на облака, само че не доближат земната повърхнина (поради към този момент упоменатото първоначално изпарение или сублимация). Това се случва, когато дъждът или ледените кристали (защото вирга може да има и при снеговалеж или от облаци, ситуирани в студена въздушна маса) минават през зона със изсъхнал или топъл въздух.

Виргата се свързва с превалявания, които не доближават земята, постоянно се случват на изолирани места, а от време на време в хубави и спокойни в метеорологично отношение дни. Въпреки това, в част от случаите, виргата може да докара до развиване на микротурбуленция, която съставлява заплаха за полетите. Тези микротурбулентни потоци пораждат, когато валежните капки се трансформират във водна пара, поглъщайки топлота от околния въздух, създавайки спомагателна температурна разлика и надлежно причинявайки по-съществена турбуленция.

В редки случаи назовават гледката на облаци с вирга " Медузите на небето " или ​​„ облаци медузи “ поради техния отекъл тип с линии, висящи изпод. Но по-често виргата и облакът наподобяват като разнообразни обекти в небето, изясняват метеоролозите.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР